Οι αυτονομιστές του νότιου τμήματος της Υεμένης αποδέχθηκαν χθες, Σάββατο (3/1) την πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας για διάλογο με σκοπό τον τερματισμό της πρόσφατης στρατιωτικής κλιμάκωσης, ένα σημάδι που ίσως δείχνει κάποια εκτόνωση.
Η διάσπαση της συμμαχίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις του Κόλπου να υποστηρίξουν αντίπαλες ομάδες στα εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της Υεμένης, η οποία πολεμά τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οδηγώντας σε μία αντιπαράθεση που εξελίχθηκε σε θανατηφόρες συγκρούσεις.
Το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC) που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί «πραγματική ευκαιρία για σοβαρό διάλογο» που θα μπορούσε να διασφαλίσει «τις προσδοκίες του λαού του Νότου».
Η ανακοίνωση του STC ήρθε λίγες ώρες μετά από εκείνη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ότι ανέκτησε τον έλεγχο της Μουκάλα, ενός σημαντικού ανατολικού λιμανιού και πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ, από τους αυτονομιστές που την είχαν καταλάβει τον περασμένο μήνα.
Οι ραγδαίες επιτυχίες της κυβέρνησης από την Παρασκευή ανέτρεψαν πολλές από τις επιτυχίες του STC τον περασμένο μήνα και έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της πρόθεσής του να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία εντός δύο ετών.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία είχαν ήδη αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών τοποθεσιών στο Χαντραμούτ, μια μεγάλη επαρχία κατά μήκος των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία.
Οι δυνάμεις του STC μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στο Άντεν από τις βόρειες επαρχίες, σύμφωνα με κατοίκους και κάλεσε τους περιφερειακούς και διεθνείς ηγέτες να παρέμβουν ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως «στρατιωτική κλιμάκωση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία».
Το STC, πρόσθεσε ότι οι ισλαμικές φατρίες στον βορρά – μια προφανής αναφορά στο κόμμα Islah που αποτελεί μέρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης – είχαν στοχεύσει αμάχους και ζωτικές υποδομές.
Τα ΗΑΕ, ο κύριος υποστηρικτής του STC, κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση, δηλώνοντας ότι «ανησυχούν βαθιά» για την κλιμάκωση της έντασης στην Υεμένη.
Η Υεμένη, που για μια δεκαετία είναι χωρισμένη σε αντιμαχόμενες περιοχές, βρίσκεται σε εξαιρετικά στρατηγική θέση μεταξύ του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας, και του στενού παμπ ελ Μαντέμπ, που προστατεύει τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Το STC αποτελεί εδώ και χρόνια κομμάτι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που ελέγχει τη νότια και ανατολική Υεμένη και υποστηρίζεται από τα κράτη του Κόλπου ενάντια στους Χούθι.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο ηγέτης αυτής της κυβέρνησης και πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου, Ρασάντ αλ Αλίμι, δήλωσε ότι ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να διοργανώσει ένα φόρουμ για την επίλυση του ζητήματος του νότου, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι αυτό θα φέρει κοντά όλες τις φατρίες του νότου.
Η Σαουδική Αραβία αποδέχτηκε το αίτημά του και απηύθυνε προσκλήσεις στις φατρίες του νότου να συναντηθούν στο Ριάντ.
Το αεροδρόμιο του Άντεν, ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος για τις περιοχές της Υεμένης που δεν ελέγχονται από τους Χούθι, έκλεισε την Πέμπτη μετά από διαμάχη σχετικά με τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση για τις πτήσεις από και προς τα ΗΑΕ, αλλά οι πτήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν από σήμερα, Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Υεμένης.
Το STC και η Σαουδική Αραβία αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη της διακοπής της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο, με το STC να υποστηρίζει ότι η νότια Υεμένη υφίσταται αποκλεισμό από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Η κρίση ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου μήνα, όταν το STC κατέλαβε ξαφνικά εκτάσεις εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Χαντραμούτ, έχοντας υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το έδαφος του πρώην κράτους της Νότιας Υεμένης, το οποίο συγχωνεύθηκε με το βόρειο τμήμα το 1990.
Η ηγεσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία είχε την έδρα της στο Άντεν και περιλάμβανε αρκετούς υπουργούς από το STC, αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία, η οποία θεώρησε την κίνηση ως απειλή για την ασφάλειά της.
Η κρίση προκάλεσε τη μεγαλύτερη διάσπαση των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των πρώην στενών συμμάχων Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ, καθώς χρόνια διαφοροποιήσεων σε κρίσιμα ζητήματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, απειλώντας να ανατρέψουν την περιφερειακή τάξη.
Το Κατάρ, που έχει από καιρό περιφερειακές διαφορές με τα ΗΑΕ, ανέφερε ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα του νότου μόνη της.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε μια βάση στο Χαντραμούτ και ζήτησε από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις των ΗΑΕ στη Υεμένη να αποχωρήσουν, χαρακτηρίζοντας αυτό ως «κόκκινη γραμμή» για την ασφάλειά της, και τα ΗΑΕ συμμορφώθηκαν.
Η δήλωση του STC την Παρασκευή ότι επιθυμεί μια διετή μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ενός νέου κράτους στη Νότια Αραβία ήταν η σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής της πρόθεσής της να αποσχιστεί.
Πηγή: Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος