Υεμένη: Αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν πληγεί 18 στόχοι σε 8 περιοχές της Υεμένης με πυραύλους, εκτοξευτές, ρουκέτες, drones και συστήματα αεράμυνας.

Είναι η τέταρτη συνδυασμένη επιχείρηση κατά των Χούθι από τις 12 Ιανουαρίου. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 εκτοξεύτηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση, όπως χρειάζεται, για να υπερασπιστούν ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Τα χτυπήματα έχουν υποστήριξη από τον ευρύτερο συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι ανώτεροι ηγέτες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις επιθέσεις των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 57 επιθέσεις σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις 19 Νοεμβρίου, και ο ρυθμός αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες.

«Τις τελευταίες 72 ώρες είναι σημαντική η αύξηση των επιθέσεων από τους Χούθι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ αναγνωρίζοντας ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν ένοπλοι δεν έχουν αποθαρρυνθεί.

Νωρίτερα το Σάββατο, το αντιτορπιλικό USS Mason κατέρριψε έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, σύμφωνα με την Διοίκηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο πύραυλος πιθανότατα στόχευε το MV Torm Thor, ένα δεξαμενόπλοιο χημικών και πετρελαιοειδών.

Ο ανώτατος ηγέτης των ανταρτών, Abdul Malik al-Houthi, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια «κλιμάκωση των θαλάσσιων επιχειρήσεων» που διεξήγαγαν οι δυνάμεις του ως μέρος αυτού που περιγράφουν ως εκστρατεία πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Χαμάς.

Επίθεση των Χούθι σε πλοίο με σημαία Μπελίζ στις 18 Φεβρουαρίου προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα μήκους 29 χιλιομέτρων. Το φορτηγό πλοίο Rubymar το οποίο κατευθυνόταν προς τη Βουλγαρία μετά την αναχώρηση από το Khorfakkan στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετέφερε περισσότερους από 41.000 τόνους λιπάσματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης το Σάββατο ζήτησε από άλλες χώρες και οργανισμούς προστασίας της θάλασσας να αντιμετωπίσουν γρήγορα την πετρελαιοκηλίδα και να αποτρέψουν «μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος