Χιλιάδες παιδιά μεταφέρονται συστηματικά από την Ουκρανία στη Ρωσία – Η διεθνής κοινότητα κάνει λόγο για «γενοκτονία»

Μελέτη του πανεπιστημίου Γέιλ και έρευνα της EBU αναφέρουν πως χιλιάδες παιδιά μεταφέρονται από την Ουκρανία στη Ρωσία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι φιλοξενεί αυτά τα παιδιά με τη θέλησή τους και ότι έφυγαν για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, την ώρα που η διεθνής κοινότητα κάνει λόγο για «γενοκτονία».

Έρευνα της EBU ρίχνει φως σε ένα από τα πιο «εκρηκτικά» ζητήματα του πολέμου. Η Ρωσία προσπαθεί συστηματικά να υιοθετήσει παιδιά από την Ουκρανία. Παρουσιάζει την υιοθεσία παιδιών από την Ουκρανία ως μια πράξη γενναιοδωρίας. Σώζει από τις εχθροπραξίες τα παιδιά και τους δίνει νέα σπίτια και ιατρικούς πόρους. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει υπογράψει διάταγμα που τους δίνει άμεσα υπηκοότητα.

Η Επίτροπος Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Μπέλοβα ανέφερε: «Τα παιδιά έφτασαν και γνωρίστηκαν άμεσα με τους (νέους) γονείς τους. Είναι σαν να γνωρίζονταν».

Κρατούν στα χέρια τους τα διαβατήριά τους για να εγγραφούν άμεσα στο σχολείο. Η πλευρά της Ουκρανίας μιλάει για «γενοκτονία».

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από γενοκτονία του ουκρανικού λαού, μέσω των παιδιών. Τα απαγάγουν, τους αλλάζουν υπηκοότητα, τους δίνουν για υιοθεσία, τους ασκούν σεξουαλική βία και άλλα εγκλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής για τα Δικαιώματα και την Αποκατάσταση των Παιδιών στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία είναι περίπου 16.000.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος