Χιλιάδες Νιγηριανοί ψαράδες μηνύουν τη Shell για ρύπανση και καταστροφή του τρόπου ζωής τους

Σχεδόν 14.000 άνθρωποι από δύο κοινότητες της Νιγηρίας αναζητούν δικαιοσύνη στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου κατά του κολοσσού των ορυκτών καυσίμων Shell, υποστηρίζοντας  ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη ρύπανσης των υδάτων και την καταστροφή του τρόπου ζωής τους.

Σχεδόν 14.000 άνθρωποι από δύο κοινότητες της Νιγηρίας αναζητούν δικαιοσύνη στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου κατά του κολοσσού των ορυκτών καυσίμων Shell, υποστηρίζοντας  ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη ρύπανσης των υδάτων και την καταστροφή του τρόπου ζωής τους, σημειώνει ο Guardian.

Οι άνθρωποι από την περιοχή Ogale του Δέλτα του Νίγηρα, μια αγροτική κοινότητα, κατέθεσαν τις μηνύσεις τους την περασμένη εβδομάδα, ενώνοντας περισσότερους από 2.000 ανθρώπους από την περιοχή Bille, μια κοινότητα κυρίως αλιέων.

 Συνολικά, 13.652 καταγγελίες από ανθρώπους, καθώς και σχολεία και εκκλησίες, καλούν τον πετρελαϊκό γίγαντα να καθαρίσει τη ρύπανση που λένε ότι έχει ρημάξει τις κοινότητες τους.

Ζητούν επίσης αποζημίωση για απώλεια βιοπορισμού. Η ικανότητα τους να εκτρέφουν και να ψαρεύουν έχει καταστραφεί από συνεχείς πετρελαιοκηλίδες που προκάλεσαν οι επιχειρήσεις της Shell.

Η Shell, η οποία ανέφερε κέρδη άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, υποστηρίζει ότι οι κοινότητες δεν έχουν νομική βάση για να αναγκάσουν την εταιρεία να καθαρίσει τη ρύπανση.

Η Shell υποστηρίζει επίσης ότι τα άτομα δεν μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για πετρελαιοκηλίδες που σημειώθηκαν πέντε χρόνια πριν από την υποβολή αξιώσεων. Η εταιρεία λέει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη διαρροή  αργού πετρελαίου από τους αγωγούς της  που προκάλεσαν οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, βρίσκονται πίσω από πολλές διαρροές.

 Η υπόθεση εναντίον της Shell έρχεται καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Δέλτα του Νίγηρα μετά από 80 χρόνια λειτουργίας που απέφεραν σημαντικά κέρδη.

Ο Daniel Leader, συνεργάτης της Leigh Day, που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, είπε: «Αυτή η υπόθεση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Shell φαίνεται να επιδιώκει να αφήσει το Δέλτα του Νίγηρα απαλλαγμένο από οποιαδήποτε νομική υποχρέωση να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από πετρελαιοκηλίδες από τις υποδομές της τις τελευταίες δεκαετίες».

 «Σε μια εποχή που ο κόσμος επικεντρώνεται στη «δίκαιη μετάβαση», αυτό εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για ό,τι αφήνουν πίσω τους και τη συνεχιζόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος», πρόσθεσε. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι το επίπεδο των πετρελαιοκηλίδων στο δέλτα καλύπτει μια ανθρώπινη τραγωδία εξαιρετικών διαστάσεων, με τη ρύπανση που καταπίνεται από τους ντόπιους να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και να επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η Shell υποστηρίζει εδώ και πέντε χρόνια ότι δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειες της θυγατρικής της στη Νιγηρία Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) και ότι οι ισχυρισμοί των ανθρώπων του Ogale και του Bille δεν μπορούν να ακουστούν σε μια αίθουσα δικαστηρίου του Λονδίνου.

 Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε πέρυσι ότι «με μια καλή τεκμηρίωση της υπόθεση μπορεί να παρουσιαστεί» και οι αντίστοιχες νιγηριανές κοινότητες θα μπορούσαν να φέρουν τους ισχυρισμούς τους ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες που κατατέθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο ισχυρίζονται ότι η Shell plc και/ή η θυγατρική της SPDC γνώριζαν για την συστηματική ρύπανση με πετρελαιοκηλίδες από τους αγωγούς, που είχαν συμβεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη ή τον καθαρισμό τους.

Η Shell υποστήριξε στην Guardian ότι είχε πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές και συνεργαζόταν με τις αρμόδιες αρχές της Νιγηρίας για να αποτρέψει δολιοφθορές, κλοπές αργού πετρελαίου και παράνομη διύλιση, που σύμφωνα με τη γνώμη της είναι οι κύριες πηγές ρύπανσης. Υποστηρίζει ότι η δικαστική προσφυγή ελάχιστα θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

 Πηγή : Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος