Περισσότεροι από 10.000 αγρότες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να κατακλύσουν την Πέμπτη τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο μεγάλης πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην κοινή αγροτική πολιτική της Ένωσης και στη συμφωνία εμπορίου με τις χώρες του Mercosur. Η διαδήλωση συμπίπτει χρονικά με τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που προσδίδει επιπρόσθετη πολιτική βαρύτητα στο μήνυμα των διαδηλωτών.
…ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες…
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού αγροτικού οργανισμού Copa-Cogeca, Μαέλ Μαμπέκ, «είναι η πρώτη φορά που αγρότες από όλα τα κράτη-μέλη συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με αποφάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητά του». Συνολικά έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου σαράντα αγροτικές οργανώσεις.
Οι διαδηλωτές επικρίνουν τις προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027, υποστηρίζοντας ότι στερούνται κοινών κανόνων και επαρκούς χρηματοδότησης.
Παράλληλα, αντιτίθενται στην εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Mercosur, την οποία θεωρούν επιζήμια για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, την επισιτιστική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Ζητούν, επίσης, πιο απλούς κανονισμούς και μεγαλύτερη νομική ασφάλεια στον επαγγελματικό τους χώρο.
Πορεία χωρίς αποκλεισμούς δρόμων
Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Βόρειου Σταθμού για να καταλήξει στην πλατεία Λουξεμβούργου, μπροστά από τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί δρόμων, επιδιώκοντας «να ακουστεί η φωνή των αγροτών χωρίς να παραλύσει η πόλη».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος