Ξένα ΜΜΕ: Τί κρύβεται πίσω από την επίθεση του ΔΝΤ

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC μεταδίδει ότι: “Οι εντεινόμενοι φόβοι ότι το ΔΝΤ εκτροχίασε το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα, βρίσκουν τον Αμερικανό Υπουργό οικονομικών Τζακ Λιου πολύ κοντά στην Αθήνα, μεταφορετικά και κυριολεκτικά, αφού προερχόμενος από την Αιθιοπία, ο Αμερικανός αξιωματούχος προσγειώθηκε ήδη στην Φρανκφούρτη για συνομιλίες με τον Ευρωπαίο Αρχιτραπεζίτη Μάριο Ντράγκι”.

Μετά τον Προεδρο της ΕΚΤ, ο Τζακ Λιου συναντάται με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο , αναφέρει το CNBC προβλέποντας θυελλώδεις επαφές: «Εάν η Γερμανία, θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους ή διαφορετικά ρισκάρει τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Yποψίες εγείρει , σύμφωνα με το CNBC , η στιγμή που επέλεξε για επίθεση το ΔΝΤ, ακριβώς δηλαδή την παραμονή της ψήφισης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου που τελεσιγραφικά ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από την Αθήνα.

Υπό τον τίτλο : “Η Ελλάδα χρειάζεται ελαφρύνσεις για το χρέος λέει το ΔΝΤ ενάντια στην Ε.Ε”, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθές την αποκλειστική είδηση για τη «διαμαρτυρία » του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι στάλθηκε ήδη ως εμπιστευτική ανάλυση στους Ευρωπαίους ηγέτες το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ συνομιλούσε μαζί τους για το μέλλον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, “όταν ο πιστωτής που επωμίζεται μερίδιο 25% στη δανειοδότηση ( ΔΝΤ) τηρεί αυτή τη στάση, είναι σαφές ότι θεωρεί ανέφικτα τα συμφωνηθέντα”.

Για αιφνίδια επίθεση του ΔΝΤ κατά των Ευρωπαίων ηγετών
κάνει λόγο από τον τίτλο του άρθρου το BBC, επισημαίνοντας ότι:
“O Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον θα προτιμούσε να τα βρουν πρώτα οι δανειστές μεταξύ τους, προτού του πουν πώς να κάνει κουμάντο σπίτι του.”

Όπως συνοψίζει ο γνωστός αρθρογράφος, Ρόμπερτ Πέστον, «η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της μεσογειακής χώρας πρόκειται να σπάσει κάθε ρεκόρ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αγγίζοντας το 200% του ΑΕΠ, επομένως είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο».

Το Ταμείο ασκεί λοιπόν, έντονη κριτική στις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών και αποκλείει ως εξωπραγματικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονται, γράφει ο Βρετανός αναλυτής για να θέσει εύλογα το ερώτημα: « Γιατί λοιπόν,οι βουλευτές της Ελλάδας, να ψηφίσουν το πακέτο των σκληρών μέτρων όταν ο παγκόσμιος κριτής των οικονομικών πραγμάτων (δηλαδή το ΔΝΤ) δεν πιστεύει ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάκαμψη;».

Ο Τζων Πρέστον σχολιάζει τέλος ότι οι δανειστές – και ιδίως η Γερμανία – εξανάγκασαν την Κυριακή τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου. Ωστόσο, «μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, αυτό ακούγεται κάπως αστείο», καταλήγει το BBC.

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος