Ξεκινούν οι εμβολιασμοί μετά τις πρώτες δόσεις εμβολίου της COVAX στην Αφρική

Καθώς επιταχύνεται η παγκόσμια διάθεση εμβολίων COVAX, οι πρώτες εκστρατείες εμβολιασμού COVID-19 στην Αφρική που χρησιμοποιούν δόσεις COVAX ξεκίνησαν σήμερα στη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Αυτές οι καμπάνιες είναι από τις πρώτες που χρησιμοποίησαν δόσεις που παρέχονται από την πρωτοβουλία για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού στη Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού ακολουθούν τις παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες την περασμένη εβδομάδα, με τη Γκάνα να λαμβάνει 600.000 δόσεις στις 24 Φεβρουαρίου και την Ακτή του Ελεφαντοστού 504.000 δόσεις δύο ημέρες αργότερα. Και οι δύο χώρες έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca/Oxford με άδεια και παραγωγή από την εταιρεία Serum Institute στην Ινδία. Το εμβόλιο, με την επωνυμία COVISHIELD, χορηγήθηκε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 15 Φεβρουαρίου .

Οι παραδόσεις σηματοδοτούν την έναρξη αυτού που θα είναι η μεγαλύτερη, πιο γρήγορη και πολύπλοκη παγκόσμια διάθεση εμβολίων στην ιστορία. Συνολικά, το COVAX στοχεύει στην παροχή τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων COVID-19 έως το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμυρίων στις 92 οικονομίες που είναι επιλέξιμες για υποστήριξη μέσω του COVAX AMC.

Η επιβεβαίωση των χορηγήσεων πρώτου γύρου, που καλύπτουν την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διευκόλυνση COVAX, θα δημοσιευθεί στις 2 Μαρτίου 2021. Μέχρι σήμερα, οι δόσεις COVAX έχουν παραδοθεί από την SII στην Ινδία, τη Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ η Pfizer-BioNTech έχει παραδώσει δόσεις στην Δημοκρατία της Κορέας. Περισσότερες παραδόσεις από αυτούς τους δύο κατασκευαστές προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, με 11 εκατομμύρια δόσεις συνολικά να προγραμματίζονται να παραδοθούν τις επόμενες επτά ημέρες. Επιπλέον, η AstraZeneca πρόκειται να ξεκινήσει τις αποστολές αυτή την εβδομάδα.

«Είναι μια μέρα που πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε και εργαζόμαστε για περισσότερους από 12 μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ Τένδρος , σημειώνοντας πως «είναι ευχάριστο να βλέπουμε τον καρπό αυτής της εργασίας. Αλλά η επιτυχία πρέπει να έρθει. Αυτή είναι μόνο η αρχή αυτού που δημιουργήθηκε για να επιτύχει το COVAX. Έχουμε πολλά να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες τις επόμενες 40 ημέρες».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «για να ξεπεραστεί ο κορονοϊός, τα εμβόλια πρέπει να φτάσουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, το συντομότερο δυνατό. Χαίρομαι που έχουμε τώρα απτά αποτελέσματα στο έδαφος. Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στις ακούραστες προσπάθειες των εταίρων μας, Gavi, CEPI, WHO και UNICEF. Η Team Europe είναι ένας περήφανος υποστηρικτής του COVAX και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον λαό της Αφρικής».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος