Ξεχειλίζουν οι πρόσφυγες από Κροατία προς Αυστρία, ενώ επενέβησαν πάλι οι τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη

Πάνοπλες τουρκικές δυνάμεις μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον κεντρικό βορειοδυτικό αυτοκινητόδρομο, για να σταματήσουν με χρήση βίας εκατοντάδες πρόσφυγες που διέφυγαν από τον κλοιό αποκλεισμού στην Αδριανούπολη κι αφού διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο υπό βροχή, κατευθύνονταν πεζή προς Κωνσταντινούπολη, που απέχει 250 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, εως και 2.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία «θα κάνουν τα πάντα για να περάσουν στη Ελλάδα», μετά τον αποκλεισμό τους εδώ και μια εβδομάδα από τις τουρκικές αρχές σε καταυλισμούς στην Αδριανούπολη και την απαγόρευση να πλησιάσουν τόσο τα σύνορα με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία.

Δεύτερο θερμό μέτωπο τις τελευταίες ώρες στην προσφυγική κρίση, είναι το Ταβόρνικ στην Κροατία, όπου επενέβησαν πάλι δυνάμεις καταστολής, καθώς 10.000 πρόσφυγες έμπαιναν με ποδοπάτημα και σκαρφαλώνοντας ακόμη κι από τα παράθυρα σε τρένα που αναχωρούσαν προς Ουγγαρία.

Ξαφνικά οι χώρες που αντιδρούν στις αναγκαστικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων, άλλαξαν τακτική αφήνοντας προς βορρά ένα ποτάμι 18.000 προσφύγων που κατέκλυσε την Αυστρία, επισημαίνουν τα ξένα πρακτορεία, αναφερόμενα στην Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Οι ανελέητες παλινωδίες που αποπροσανατολίζουν και ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες, πρέπει να σταματήσουν καταγγέλουν 87 μη κυβερνητικές ευρωπαϊκές οργανώσεις που συνιστούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφύγων το οποίο προειδοποιεί ότι η πίεση είναι τόσο μεγάλη που ούτε η Γερμανία δεν θα ανταπεξέλθει λαμβάνοντας μονομερείς αποφάσεις.

Η αιφνίδια αλλαγή που κατευθύνει τώρα 27.000 πρόσφυγες από την Κροατία προς την Αυστρία σημειώνεται την ώρα που οι χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία), καθώς και του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει της ΕΕ, της Ρουμανίας και της Λετονίας, συνέρχονται εκτάκτως στην Πράγα με δεδομένο το ρήγμα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ηδη, ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Γκρεγκόρ Στέινα, προειδοποίησε ότι το ζήτημα δεν είναι η αποδοχή των ποσοστώσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες και η στεγανοποίηση των συνόρων με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Εν’οψει της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, και της Συνόδου κορυφής την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί ότι η ΕΕ έχει χρέος να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες, κρατώντας τους όσο γίνεται πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος