«Χαίρομαι που σας βλέπω»: Χειραψία 40 δευτερολέπτων Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι – Τι θα συζητήσουν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε και έσφιξε για κάπου 40 δευτερόλεπτα το χέρι του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της χώρας του.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

Μέσω μεταφραστή, ο βορειοκορεάτης ηγέτης τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή του.

Ο κ. Πούτιν είπε ερωτηθείς αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους πως «γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι», προσθέτοντας πως «θα συζητήσουμε για όλα».

Κυβερνήσεις και αναλυτές στη Δύση προεξοφλούσαν τις τελευταίες μέρες πως το ταξίδι του κ. Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή θα είχε στο επίκεντρο τη σύναψη διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να θέλει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού, και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Κιμ, από την πλευρά του, φέρεται να θέλει ρωσική τεχνολογία ιδίως όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Κιμ στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη ατζέντα η συμφωνία για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας

«Χαίρομαι που σας βλέπω»: Χειραψία 40 δευτερολέπτων Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι – Τι θα συζητήσουν
(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Κιμ έφτασε με τρένο στον σταθμό του κοσμοδρόμου αφού διέσχισε τα ρωσικά σύνορα την προηγούμενη μέρα, και μετά τον μετέφεραν με μαύρη λιμουζίνα στο κτίριο εγκατάστασης και δοκιμής πυραύλων του κοσμοδρόμου, όπου τον περίμενε ο Πούτιν.

Και οι δύο ηγέτες χαμογέλασαν και έδωσαν τα χέρια και ο Πούτιν ρώτησε τον Κιμ πώς ήταν το ταξίδι, για το οποίο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χρειάστηκε περισσότερες από δύο ημέρες. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τον ευχαρίστησε με τη σειρά του για την πρόσκληση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, στο κοσμοδρόμιο του Vostochny οι αντιπροσωπείες και των δύο χωρών θα έχουν «αρκετές ώρες» διαπραγματεύσεων, ενώ ο Πούτιν και ο Κιμ θα έχουν επίσης πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση διάρκειας περίπου τριών ωρών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν αναμένεται να δείξει στον ομόλογό του τη συναρμολόγηση του πυραύλου Angara πριν από τη συνάντηση και ότι θα επιθεωρήσουν από κοινού τα συγκροτήματα εκτόξευσης της Angara και του πυραύλου Soyuz-2

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που του δείχνουν το κοσμοδρόμιο, αφού ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, το επισκέφθηκε πολλές φορές και ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας της Βιρμανίας, Μιν, έχει επίσης ταξιδέψει στο Βοστότσνι.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα οργανώσει γεύμα προς τιμήν του Βορειοκορεάτη ηγέτη και ότι δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει διμερείς σχέσεις και συνεργασία, εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, πολιτιστικές ανταλλαγές, διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις και «ευαίσθητα ζητήματα» που δεν θα αποκαλυφθούν στο κοινό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτή η τελευταία αναφορά από τον γραμματέα Τύπου του Πούτιν ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια συμφωνία προμήθειας όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, βυθισμένη για 567 ημέρες στον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Πούτιν θέλει η Βόρεια Κορέα να πουλήσει πυρομαχικά πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους στη Ρωσία, ενώ η Πιονγκγιάνγκ θα αναζητούσε προηγμένη τεχνολογία για την κατασκευή δορυφόρων και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, καθώς και παραγωγή πετρελαίου και επισιτιστική βοήθεια.

Ο Κιμ ταξίδεψε στη Ρωσία με αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και ανώτερους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του Βιομηχανικού Τμήματος Πυρομαχικών, καθώς και του γραμματέα Επιστήμης και Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, το οποίο συνδέεται με το διαστημικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Συμπίπτοντας με την επικείμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο βαλλιστικούς πυραύλους αγνώστων στοιχείων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας (που ονομάζεται Ανατολική Θάλασσα στις δύο Κορεές).

Η διεθνής κοινότητα, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία, και η Ουκρανία παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της συνόδου κορυφής.

Οι ΗΠΑ υπενθύμισαν και στις δύο χώρες «ότι οποιαδήποτε μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία θα παραβίαζε πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε νέες κυρώσεις εάν κριθεί απαραίτητο», τόνισαν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Για εμάς, τα συμφέροντα των δύο χωρών μας είναι σημαντικά και όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», απάντησε ο Πεσκόφ την προηγούμενη μέρα.

Η νοτιοκορεατική προεδρία με τη σειρά της προέτρεψε τη Ρωσία να «δράσει υπεύθυνα» ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Σχετική είδηση: Στη ρωσική Άπω Ανατολή ο Κιμ για συνομιλίες με τον Πούτιν – Στην κορυφή της ατζέντας η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Β. Κορέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος