WSJ: Η ρωσική Wagner σχεδιάζει να στείλει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου – Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να δώσει στη Χεζμπολάχ, τη λιβανέζικη παραστρατιωτική οργάνωση που έχει τη στήριξη του Ιράν, σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Wagner σχεδιάζει να δώσει το σύστημα Pantsir-S1, γνωστό από το NATO ως SA-22, που χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και όπλα αντιαεροπορικής άμυνας για την αναχαίτιση αεροσκαφών.

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως αβάσιμο το δημοσίευμα και μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι η Wagner δεν υφίσταται». «Υπάρχουν έκτακτοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και εάν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες, οι Αμερικανοί μπορούν πάντα να τις μεταφέρουν στον στρατό μας», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη Wagner στο πλαίσιο του νόμου που απαγορεύει τις μισθοφορικές οργανώσεις εντός της Ρωσίας, αν και στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πούτιν εθεάθη να συναντά έναν από τους πιο υψηλόβαθμους, πρώην διοικητές της οργάνωσης.

Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει την αποστολή του συστήματος. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τις συζητήσεις που αφορούν τη Wagner και τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το σύστημα Pantsir θα δοθεί στη Χεζμπολάχ μέσω Συρίας, όπου η Ρωσία στήριξε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ επεμβαίνοντας στον εμφύλιο πόλεμο εκεί το 2015.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ίδρυσαν τη Χεζμπολάχ το 1982, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου του 1975-90 στον Λίβανο. Η κίνηση ήταν μια από τις προσπάθειες του Ιράν για να ‘εξαγάγει’ την ισλαμική του επανάσταση του 1979 στη γύρω περιοχή και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την εισβολή τους το 1982 στον Λίβανο.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με ισραηλινές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς, συμμάχου της στη Γάζα, και στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος