Washington Post: Μυστική αποστολή στη Ρωσία 40.000 πυραύλων διέταξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος σύμφωνα με έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και σημαντικός αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας, διέταξε πρόσφατα τους υφισταμένους να παράγουν έως και 40.000 πυραύλους για να σταλούν μυστικά στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ  , αποκάλυψε η Washington Post .

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν να ανεφοδιάσουν τα εξαντλημένα στρατιωτικά τους οπλοστάσια.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, είπε στο δημοσίευμα της Washington Post ότι: «Δεν γνωρίζουμε αυτό το σχέδιο», αναφερόμενος στην πρωτοβουλία εξαγωγής πυραύλων. «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά γιατί η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τους πυραύλους, αλλά ο στρατός της έχει χρησιμοποιήσει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε  πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει λαθραία στη Ρωσία πυρομαχικά πυροβολικού και ότι η Κίνα σκέφτεται να το κάνει το ίδιο .

Το άκρως απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, συνοψίζει τις υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ του Σίσι και ανώτερων αιγυπτιακών στρατιωτικών αξιωματούχων και αναφέρεται επίσης σε σχέδια παροχής πυρομαχικών στη Ρωσία.

Στο έγγραφο, ο Σίσι δίνει εντολή στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και τη μεταφορά των πυραύλων «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».

Ο εφοδιασμός της Ρωσίας με όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν μια επικίνδυνη κίνηση για την Αίγυπτο, ένα έθνος που, παρά τους αυξανόμενους δεσμούς με τη Μόσχα, εξακολουθεί να επενδύει βαθιά στη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για δεκαετίες, η Ουάσιγκτον παρέχει στη χώρα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε βοήθεια για την ασφάλεια.

Η Αίγυπτος και άλλοι Αμερικανοί εταίροι στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να διατηρήσουν ένα είδος ουδετερότητας στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως και άσκησε σοβαρή πίεση στην Αίγυπτο, τον κορυφαίο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο, η οποία έχει λάβει περισσότερο από το 80% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

Εuroactiv.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος