WSJ: Ελληνες ερευνητές στήνουν ψηφιακή κάλπη

“Δύομισυ χιλιάδες χρόνια αφότου οι αρχαίοι Ελληνες έβαλαν τα παγκόσμια θεμέλια της δημοκρατίας, οι απόγονοι τους αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το εκλογικό τους κληροδότημα”, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ελληνες ερευνητές στην Αθήνα, σχεδίασαν το πρώτο κρυπτογραφημένο εκλογικό σύστημα, για εθνικές εκλογές online, “μόνον που θα πρέπει πρώτα να εγγυηθούν ότι το σύστημα τους εγγυάται το αδιάβλητο των εκλογών χωρίς νοθεία”, ανήγγειλε η αμερικανική εφημερίδα.

Προτεινόμενο όνομα της ψηφιακής κάλπης είναι το DEMOS. Ο κίνδυνος νοθείας αντιμετωπίζεται με τη συμβολή ειδικών της κρυπτολογίας, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι ηλεκτρονικές εκλογές αρχίζουν αφού κάθε ψηφοφόρος ανοίξει τον υπολογιστή του και παραλάβει με κλήρωση δύο ζεύγη τυχαίων αριθμών, δηλαδή δύο κλειδάριθμους.

Μειονέκτημα του “Demos e-voting” θεωρείται όμως το γεγονός ότι η διαδικασία εφαρμογής του δεν απέχει πολύ από το απόλυτα προσβάσιμο λογισμικό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το διαδικτυακό νόμισμα Bitcoin, παραδέχεται ο Bingsheng Zhang, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική συγκέντρωση λογισμικής ισχύος με ταυτόχρονη χρήση εκατομμυρίων υπολογιστών συνιστά στόχο για τους χάκερ τονίζουν και Νορβηγοί ειδικοί, που ανέστειλλαν ήδη τα σχέδια διεξαγωγής ηλεκτρονικών εκλογών λόγω της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης.

Ο Αγγελος Κιάγιας , καθηγητής κρυπτολογίας και ηλεκτρονικής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο Αθηνών , επιβεβαιώνει ότι το σύστημα είναι ευάλωττο σε χάκερς, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρονικός εγκέφαλος που να μοιράζει απαραβίαστους κωδικούς σε κάθε on line ψηφοφόρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος