Βρυξέλλες: Έτσι βγήκε «λευκός καπνός» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες έπειτα από μαραθώνιες και επίπονες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για να κλείσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Βίκτορ Όρμπαν αναμφίβολα ήταν το πρόσωπο της συνόδου αφού πίεσε μέχρι τελικής πτώσης τους εταίρους του να κατανοήσουν και να ικανοποιήσουν τελικά τις υψηλές απαιτήσεις του.

«Είχαμε ξεκινήσει με τον άνθρακα. Χθες αργά τη νύχτα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τώρα σε ένα εμπάργκο πρακτικά στο 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Βρυξέλλες: Έτσι βγήκε «λευκός καπνός» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
(AP Photo/Olivier Matthys)

Το εμπάργκο αφορά το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης, και αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα του πετρελαίου που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι το πετρέλαιο μέσω αγωγών. Η εξαίρεση των αγωγών ήταν ο αδιαπραγμάτευτος όρος της Ουγγαρίας και ο Βίκτορ Όρμπαν δεν κρύβει την ικανοποίησή του.

Όπως τονίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: «Το ολικό εμπάργκο θα ήταν σαν πλήγμα ατομικής βόμβας αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε. Καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία που επιτρέπει στις χώρες που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν. Οι ουγγρικές οικογένειες μπορούν απόψε να κοιμηθούν ήσυχες».

Ο αγωγός Ντρούζμπα είναι ο βασικός αγωγός μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη. Το νότιο τμήμα του θα παραμείνει προς το παρόν ανοιχτό για να επωφεληθούν Ουγγαρία, Τσεχία, και Σλοβακία, αλλά το βόρειο τμήμα του θα κλείσει, καθώς η Γερμανία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα απεξαρτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας έτσι το ποσοστό του εμπάργκο στο 90% του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου.

Από την μεριά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε: «Noμίζω στείλαμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σήμερα, γιατί τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες μέρες υπήρχαν φήμες για έλλειψη ενότητας στους κόλπους της Ε.Ε».

Γεγονός είναι πάντως ότι ο συμβιβασμός ήταν επίπονος ενώ το εμπάργκο στο πετρέλαιο δεν είναι το ισχυρότερο πλήγμα που θα μπορούσε να καταφέρει η Ένωση στη Μόσχα αφού εισάγει από τη Ρωσία μόνο το 27% του πετρελαίου της σε σύγκριση με το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Με το νέο πακέτο κυρώσεων μπαίνουν στη μαύρη λίστα της Ένωσης ακόμη εξήντα προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος και η φημολογούμενη ερωμένη του Πούτιν, πρώην Ολυμπιονίκης της ρυθμικής Αλίνα Καμπάεβα. Και το σημαντικότερο, αποκλείεται από το διεθνές δίκτυο SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκ των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του Πούτιν, καταγγέλλει ότι οι κυρώσεις στρέφονται εναντίον των Ρώσων πολιτών.

«Ποιός είναι ο στόχος του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας; Είναι απλό: να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση, να χτυπηθεί το ρούβλι, να αυξηθεί ο πληθωρισμός» τονίζει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Με τη συζήτηση για το 7ο πακέτο κυρώσεων να έχει ήδη ξεκινήσει διαφαίνεται η επόμενη μεγάλη μάχη καθώς η Γερμανία και κυρίως η Αυστρία αντιτίθενται στο εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Δραματικές διαβουλεύσεις για το εμπάργκο – Η μάχη των 27 για να εγκριθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων

Βρυξέλλες: Έτσι βγήκε «λευκός καπνός» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
(Kenzo Tribouillard, pool via AP)

Το ζήτημα της ενέργειας ήταν ακόμη ένα κομμάτι που δυσκόλεψε τους 27 ηγέτες, αφού ξεκίνησαν να το συζητούν από εχθές το βράδυ, το άφησαν στη μέση, συνέχισαν σήμερα, ξαναδιέκοψαν για να γίνουν κάποιες αλλαγές στο κείμενο των συμπερασμάτων και εν κατακλείδι ήταν το τελευταίο θέμα το οποίο έκλεισε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την ταχεία χρήση της πλατφόρμας αγορών ενέργειας της ΕΕ για κοινή προμήθεια ουσιαστικά μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μελλοντικά καλύτερες τιμές σε όσους συμμετέχουν, ενώ καλείται επίσης η Κομισιόν να διερευνήσει με διεθνείς εταίρους τρόπους για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών εισαγωγής, όπου ενδείκνυται.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες – Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ο γόρδιος δεσμός της επισιτιστικής κρίσης – Μεγάλη πίεση στη Ευρώπη

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παράλληλα, αφήνει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας μαζί της για να δοθεί λύση στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της εξαγωγής τόνων σιτηρών και λιπασμάτων από τα αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος