Βρυξέλλες: Δήλωση του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (θέματα Άμυνας), προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

“Το Συμβούλιο απασχόλησε μια σειρά σημαντικών θεμάτων σε σχέση με την Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ.”

Είχαμε μια μακρά ανταλλαγή απόψεων για τη Στρατηγική Πυξίδα, έγγραφο που αποτελεί ορόσημο για τις δράσεις της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία. Ταχθήκαμε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου απειλεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Συζητήσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία. Υποδείξαμε τη σημασία για πιο ενισχυμένη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συμμετέχουν ήδη σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο τετραμερούς μηχανισμού.

Στην παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ θα ταχθούμε υπέρ μιας αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, η οποία θα πρέπει να εδράζεται στις συμφωνημένες αρχές και τις κοινές διακηρύξεις των δυο οργανισμών.

Επιπλέον συζητήσαμε την ενίσχυση της στήριξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας προς τα κράτη μέλη όσον αφορά την καινοτομία, ενώ εγκρίθηκε και ο  Προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2022.

Πραγματοποίησα τέλος διμερή συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο μου. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο,  τις διμερείς μας σχέσεις καθώς επίσης και τις προτεραιότητες της επερχόμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Βρυξέλλες 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ