Βρυξέλλες: Διαδήλωση για την παράνομη υλοτομία και την καταστροφή δασών στην Ρουμανία

Υποστηριζόμενοι από περισσότερες από 106.000 υπογραφές από Ευρωπαίους, οι EuroNatur και Agent Green διαδηλώνουν στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Virginijus Sinkevičius, για να σταματήσουν την παράνομη υλοτομία και την καταστροφή πρωτογενών δασών στη Ρουμανία.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε μια σειρά υποθέσεις που αφορούν παραβάσεις κατά της ρουμανικής κυβέρνησης αφού οι Agent Green, Client Earth και EuroNatur υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες για παράνομη κοπή και σκόπιμη καταστροφή πρωτογενών δασών σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Τα στοιχεία που έλαβαν οι οργανισμοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίες υποδεικνύουν στην Επιτροπή την απρόσκοπτη συνέχιση της καταστροφής του δάσους, όπως παρουσιάζεται στην τελευταία έκθεση των Agent Green και EuroNatur.

Παρά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε απευθείας συναντήσεις με τον Virginijus Sinkevičius και την ομάδα του τα τελευταία 4 χρόνια, τα ευρωπαϊκά όργανα δεν έχουν στείλει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)  ακόμη και τώρα.

“Τέσσερα χρόνια είναι πολύς χρόνος για άκαρπες συζητήσεις. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Η κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος και κατά συνέπεια τίποτα δεν μπορεί να λυθεί σε εθνικό επίπεδο”, δήλωσε η Susanne Schmitt, project manager στο Ίδρυμα EuroNatur.

Η Ρουμανία έχει ακόμη 500.000 εκτάρια πρωτογενών και αιωνόβιων δασών, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι ΜΚΟ ζητούν από τον Επίτροπο Sinkevičius είτε να στείλει τη ρουμανική κυβέρνηση στο ΔΕE είτε να δώσει εντολή στην επόμενη ηγεσία να ολοκληρώσει επειγόντως αυτό που ξεκίνησε λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει η παράνομη υλοτομία και η καταστροφή των πρωτογενών δασών .

Πηγή: euractiv.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος