Οι πέντε άνδρες που συνελήφθησαν για την υπόθεση της βάσης Φέρφορντ είναι όλοι Βρετανοί υπήκοοι, ηλικίας από 23 έως 25 ετών, ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αρχές εξασφάλισαν παράταση της κράτησής τους έως αργότερα σήμερα.
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου
Η βάση Φέρφορντ παραμένει και σήμερα υπό αυστηρή φρούρηση, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την πιθανή τρομοκρατική επίθεση.
Υπό κράτηση οι πέντε Βρετανοί
Οι πέντε άνδρες εξακολουθούν να κρατούνται για αδικήματα που συνδέονται με κατοχή εκρηκτικών και ως ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας. Η αντιτρομοκρατική εξετάζει και το ενδεχόμενο σύνδεσης με το Ιράν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για το ποιος βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.
Η Φέρφορντ χρησιμοποιείται από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και έχει χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν τα ερωτήματα για το τι γνώριζαν ήδη οι υπηρεσίες ασφαλείας πριν από τις συλλήψεις. Κάτοικοι λένε ότι ένοπλοι αστυνομικοί είχαν ζητήσει από πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους ώρες πριν από το περιστατικό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση «για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Και ενώ η αγρότισσα που ειδοποίησε την αστυνομία πιστεύει ότι με την κλήση της απέτρεψε το σχέδιο, ο υπουργός Άμυνας Γουές Στρίτινγκ λέει ότι είχε μόνο «μερική εικόνα» όσων συνέβαιναν.
«Πιθανοί στόχοι βρετανικές βάσεις στο εξωτερικό»
Ο Στρίτινγκ προειδοποιεί ότι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, μπορούν να βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατών αλλά και δρώντων που υποστηρίζονται από κράτη. Δεν συνδέει ευθέως την υπόθεση με την Τεχεράνη, επαναλαμβάνει όμως ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του επιδιώκουν να βλάψουν τη Βρετανία.
Προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας
Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αμερικανικές αρχές. Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λονδίνο καλεί τους Αμερικανούς στη Βρετανία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προειδοποιώντας ότι εγκαταστάσεις, οργανώσεις και εκδηλώσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.
«Υπενθύμιση των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα»
Από το βήμα του συνεδρίου των Εργατικών, ο υπουργός Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι τα γεγονότα στο Φέρφορντ αποτελούν «υπενθύμιση των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα». Ευχαρίστησε τις υπηρεσίες ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία και τόνισε ότι η Βρετανία θα υπερασπίζεται την ασφάλειά της απέναντι σε όσους την απειλούν.
Ειναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία παραμένει στο «σοβαρό», από τέλη Απριλίου που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή.
Διαβάστε επίσης:
- Φέρφορντ: Σε αυξημένο συναγερμό η βάση – Στο επίκεντρο της έρευνας οι πέντε συλληφθέντες
- Βρετανία: Αυξημένη επαγρύπνηση μετά το Φέρφορντ – Προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας
- Βρετανία – Φέρφορντ: Πώς η παρατηρητικότητα μιας γυναίκας οδήγησε στην αποτροπή πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος στην αμερικανική βάση
- Βρετανία: Σε εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής στη βάση Φέρφορντ – Πέντε συλλήψεις
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος