Οι αποκαλύψεις της «ντροπής» συνεχίζονται σε βάρος του Βρετανικού Μουσείου, με αιχμές ότι υπήρχε καταγγελία τουλάχιστον 3 χρόνια πριν από την κλοπή των θησαυρών, η οποία έπεσε στο κενό.
Η εφημερίδα Τέλεγκραφ δημοσίευσε φωτογραφία δαχτυλιδιού ρωμαϊκής εποχής και την ηλεκτρονική σελίδα του διαδικτύου όπου η τιμή εκκίνησηςτης δημοπρασίας ήταν 40 λίρες το 2016, χωρίς να έχει προσελκύσει προσφορές. Οι εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν την τιμή από 25 με 50 χιλιάδες.
💎Missing jewellery has been turning up on the online auction site since at least 2016 https://t.co/Vj9mLU2jZU
— The Telegraph (@Telegraph) August 18, 2023
Ειδικός στις αρχαιότητες είδε το ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα, κατανόησε την αληθινή αξία του και επικοινώνησε με την Τέλεγκραφ. Ήξερε ότι ήταν κομμάτι που απεικονίζεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του βρετανικού μουσείου το οποίο και ειδοποίησε τον Ιούνιο του 2020.
Προς αγανάκτηση του, όπως λέει ο ίδιος, επί τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο κι επακολούθησε η απόλυση του Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, επιμελητή για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου.
Το μουσείο θα κινηθεί νομικά εναντίον του πρώην υπαλλήλου του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί.
Παράλληλα ενισχύεται το πάγιο επιχείρημα και αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο ασφαλές Μουσείο της Ακρόπολης, παρά να βρίσκονται στο Μουσείο, στο Βρετανικό Μουσείο, από όπου βγαίνουν στο σφυρί ως και 3.000 κλοπιμαία.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος