Βρετανικές κυρώσεις σε Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και απαγόρευση υπηρεσιών

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε τρεις Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές σε μια προσπάθεια να πατάξει την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που υποστηρίζει τις πολεμικές προσπάθειες του Κρεμλίνου.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε τρεις δημοσιογράφους από δύο ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, μαζί με έξι οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.

Τα τελευταία μέτρα ανεβάζουν τον αριθμό των Ρώσων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε 1.600.

Ο Evgeny Poddubny, πολεμικός ανταποκριτής για την Πανρωσική Κρατική Εταιρεία Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, έχει τιμωρηθεί μαζί με τον Alexander Kots και τον Dmitry Steshin, οι οποίοι και οι δύο εργάζονται για την εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Η Κρατική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία της Ρωσίας, ένας σημαντικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που έπαιξε βασικό ρόλο στη δικαιολόγηση της επιθετικότητας του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Τα Μέσα Ενημέρωσης στη λίστα κυρώσεων με την αιτιολόγηση που παρέχει το Φόρεϊν Όφις είναι τα εξής:

• Το InfoRos, πρακτορείο ειδήσεων που διαδίδει αποσταθεροποιητική παραπληροφόρηση για την Ουκρανία και φέρεται να έχει διασυνδέσεις με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

SouthFront, ένας ιστότοπος παραπληροφόρησης που διαδίδει ψευδείς πληροφορίες που επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

The Strategic Culture Foundation, ένα διαδικτυακό περιοδικό που διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των ρωσικών δυνάμεων στη δολοφονία αμάχων στην Bucha.

Όπως και στις προηγούμενες έτσι και σε αυτές τις κυρώσεις ισχύουν το ‘πάγωμα’ της περιουσίας, η απαγόρευση ταξιδιών και η απαγόρευση διέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απαγόρευση Παροχής Υπηρεσιών

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss ανακοίνωσε επίσης σήμερα (Τετάρτη 4 Μαΐου) την απαγόρευση των εξαγωγών υπηρεσιών προς τη Ρωσία, αποκλείοντας τις συναλλαγές τους με τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι κρίσιμοι για τη ρωσική οικονομία.

Τα νέα μέτρα θα σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις υπηρεσίες λογιστικής, συμβουλευτικής διαχείρισης και δημοσίων σχέσεων παγκόσμιας κλάσης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 10% των ρωσικών εισαγωγών σε αυτούς τους τομείς.

Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών για την παραγωγή και την εξαγωγή βιομηχανικών προϊόντων και τα σημερινά μέτρα θα αυξήσουν περαιτέρω την οικονομική πίεση στην οικονομία του Πούτιν, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΕΡΤ,  Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος