Βρετανικά στρατεύματα και διπλωμάτες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια

Έπειτα από δύο δεκαετίες εμπλοκής στο Αφγανιστάν, τα βρετανικά στρατεύματα καθώς και τα τελευταία μέλη του στρατιωτικού και διπλωματικού προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

Ανταπόκριση-Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η τελευταία πτήση έφυγε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 21:15 (BST) του Σαββάτου, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη αποστολή εκκένωσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι από τους 15.000 ανθρώπους που εκκενώθηκαν  συνολικά, 5.000 από αυτούς ήταν Βρετανοί υπήκοοι και οι οικογένειες τους.

Περισσότεροι από 8.000 Αφγανοί που βοήθησαν την βρετανική αποστολή ως διερμηνείς ή σε άλλους ρόλους, όπως επίσης και άτομα ευάλωτα σε διώξεις από το καθεστώς των Ταλιμπάν, μπόρεσαν επίσης να διαφύγουν με τις οικογένειες τους.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε μέσω τουίτερ:

“Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας, καλωσορίζοντας αυτούς που έρχονται για μια καλύτερη ζωή και λυπημένοι για όσους έχουν μείνει πίσω. Η υποχρέωση μας απέναντι τους δεν τελειώνει με την αποχώρηση μας”.

Σε μία ανοικτή επιστολή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Μπόρις Τζόνσον γράφει ότι νιώθει “χαμένος από θαυμασμό για τις ηρωικές προσπάθειες όλων”. 

Ειδικότερα προς τους βετεράνους που αντέδρασαν με θυμό για τις άδικα χαμένες ζωές, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι χάρη στις προσπάθειες τους και τις θυσίες τους κρατήσανε το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλές από επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

«Είτε εξακολουθείτε να υπηρετείτε, είτε είστε βετεράνοι, είτε αγαπημένοι, είτε συγγενείς είτε φίλοι, όλοι παίξατε τον ρόλο σας και θα πρέπει να νιώθετε τεράστια υπερηφάνεια».

Η βρετανική πρεσβεία και ο πρέσβης στο Αφγανιστάν Σερ Λόρι Μπρίστοου θα εγκατασταθεί προσωρινά στο Κατάρ, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ξανά μια πρεσβεία στην Καμπούλ το συντομότερο δυνατό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος