Βρετανικά ΜΜΕ: Πώς «βλέπουν» την εμπλοκή της χώρας στα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες της Δευτέρας ασχολούνται με τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς επίθεσης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στο Ισραήλ. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες “εμπλέκονται σε πυρετώδη διπλωματία για να αποτρέψουν έναν ευρύτερο πόλεμο”, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του i. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε να “επικρατήσει ψυχραιμία” σε συνάντηση των χωρών της G7, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Κάμερον προειδοποίησε το Ιράν να “σταματήσει αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις”. Μια βρετανική κυβερνητική πηγή λέει στο i ότι οι υπουργοί επιθυμούν να δουν μια αποκλιμάκωση, αλλά αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Η Sun αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερα “κορυφαία όπλα” της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) συμμετείχαν στη μεγαλύτερη αερομαχία από την εποχή των Φόκλαντ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μαχητικά Typhoon εξουδετέρωσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με προορισμό το Ισραήλ, αφού απογειώθηκαν από στρατιωτική βάση στην Κύπρο. Αυτά τα “κορυφαία όπλα της RAF” πέταξαν σε αυτό που η εφημερίδα αναφέρει ότι ήταν η “μεγαλύτερη μάχη αέρος-αέρος” στην οποία έχει λάβει μέρος το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1982.

Οι Times αναφέρουν ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει δημοσιοποιήσει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία εμπλοκή λόγω της νευρικότητας στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες αργότερα σήμερα.

Ο αρθογράφος Ρότζερ Μπόις λέει ότι η γεωπολιτική τράπουλα έχει ανακατευτεί και ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έχει πλέον βγει στο άπλετο φως. Η αντεπίθεση του Ισραήλ του κόστισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια (805 εκατ. λίρες) και έδειξε την εξάρτηση του από τους κύριους υποστηρικτές της ασφάλειάς του, για τις πληροφορίες και την πυραυλική άμυνα.

Ο Guardian γράφει ότι η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν καλά μελετημένη, με προετοιμασίες που συνεχίζονταν για αρκετές ημέρες την περασμένη εβδομάδα. 

Η Telegraph φιλοξενεί λεπτομέρειες για την βρετανική στρατιωτική εμπλοκή. Τα αεροσκάφη της RAF κατέρριψαν κάπου μεταξύ 10 και 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη “αυτοκτονίας” Shaheed.  Κάθε αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έξι πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς και δύο μικρού βεληνεκούς.

Η ακρίβειά τους βοηθήθηκε από το σύστημα συμβολομετρίας στο κράνος (HMSS), ένα “βιονικό” κράνος και σύστημα υποστήριξης που επιτρέπει στον πιλότο να “βλέπει” μέσα από το σώμα του αεροσκάφους, δίνοντας του ένα ζωτικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για λήψη αποφάσεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου, γράφει η εφημερίδα.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος