Βρετανία: Υπό πίεση ο Σουνάκ καθώς η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Ζαχάουι

Array

Πιέζεται ο Ρίσι Σουνάκ εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση που ζητά την παραίτηση του Ναντίμ Ζαχάουι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει άγνοια για τις φορολογικές εκκρεμότητες του προέδρου του συντηρητικού κόμματος για τον οποίο υπάρχουν αναφορές ότι συμφώνησε να πληρώσει στην εφορία (HMRC) περίπου 5 εκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένου περίπου 1 εκατομμυρίου λιρών σε πρόστιμο.

Ο Πρωθυπουργός άσκησε την πρώτη του δημόσια κριτική στον κ. Ζαχάουι για το θέμα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι υπάρχουν «ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ζητώντας από τον σύμβουλό του για θέματα δεοντολογίας να το ερευνήσει.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο κ. Σουνάκ είχε υπερασπιστεί τον κ. Ζαχάουι στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι σύμβουλοι της Ντάουνινγκ Στριτ επέμεναν ότι ο Πρωθυπουργός «δέχεται την απάντηση που έδωσε ο Ναντίμ Ζαχάουι».

Ωστόσο οι εξελίξεις δημιούργησαν νέα ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο πρωθυπουργός αγνοούσε τα γεγονότα όταν διόρισε τον κ. Zαχάουι και γιατί υπερασπίστηκε τον συνάδελφό του τόσο σθεναρά την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Ζαχάουι παραδέχθηκε ότι πλήρωσε πρόστιμο στην εφορία και ότι συζήτησε το θέμα του HMRC με το Υπουργικό Συμβούλιο όταν διορίστηκε καγκελάριος από τον Μπόρις Τζόνσον τον Ιούλιο, και ότι διευθέτησε το θέμα ενώ ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα των φορολογικών υποθέσεων του κ. Ζαχάουι θα εξεταστεί τώρα από τον Σερ Λόρι Μάγκνους ο οποίος είναι ο νέος ανεξάρτητος σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα συμφέροντα των υπουργών.

Όμως δεν δημοσιεύθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες τη Δευτέρα σχετικά με την αποστολή της έρευνάς του, ούτε δόθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα πράγμα που σημαίνει ότι οι έρευνές του θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες πριν βγουν συμπεράσματα.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος