Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – Μικρό παιδί στην εντατική

Αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη χώρα που εξακρίβωσε εξάπλωση της ασθένειας στην κοινότητα, με τα στοιχεία να δείχνουν υπερδιπλασιασμό των μολύνσεων από την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εξακολουθούν να εργάζονται για τον εντοπισμό της πηγής της επιδημίας, καθώς καταγράφουν διασπορά στην κοινότητα, με πολλούς από τους ασθενείς να μη συνδέονται με άλλα κρούσματα.

Ο οργανισμός Ασφάλειας της Υγείας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις 7 Μαΐου, τρεις ημέρες αφότου ένας επιβάτης με συμπτώματα επέστρεψε στο Λονδίνο από τη Νιγηρία, μια χώρα που είχε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων από το 2017.

Διαφορετικές κλινικές για τη σεξουαλική υγεία έχουν αναφέρει έκτοτε μια καταιγίδα κρουσμάτων κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, μερικοί από τους οποίους μάλιστα, εμφάνισαν συμπτώματα εβδομάδες νωρίτερα.

Στην έξαρση των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν από την Τετάρτη έως την Παρασκευή φτάνοντας τα είκοσι. Ένα από τα 20 κρούσματα φέρεται να είναι ένα μικρό παιδί που νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο του Λονδίνου, αναφέρει η Τέλεγκραφ.

Η επόμενη επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνει τη νέα εβδομάδα και αναμένεται ραγδαία αύξηση, όπως προειδοποιούν επιστήμονες, καθώς δεκάδες σπεύδουν να εξεταστούν.

Βρετανοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα καλύψει το κενό που άφησε η ευλογιά πριν από τρία χρόνια, καθώς, λιγότεροι από ένας στους τρεις προστατεύονται τώρα από την ευλογιά και από τη συγγενική της, ευλογιά των πιθήκων, με τα προγράμματα εμβολιασμού της Βρετανίας να έχουν σταματήσει το 1971. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του πληθυσμού έναντι όλων των ιών της ευλογιάς έχει μειωθεί σε ελάχιστο επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κρούσματα το 2018, το 2019 και πέρυσι — το καθένα μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νιγηρία, όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική. Αλλά σε αυτά τα τρία χρόνια υπήρχαν μόνο οκτώ περιπτώσεις.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος