Βρετανία: Βετεράνοι στρατιωτικοί κατακεραυνώνουν τον Χάρι για τη δήλωσή του ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν

Array

Ο πρίγκιπας Χάρι επικρίθηκε σήμερα από μια σειρά βετεράνων στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από τους κορυφαίους διοικητές της Βρετανίας, αφού αποκάλυψε ότι σκότωσε 25 μαχητές των Ταλιμπάν ενώ υπηρετούσε ως πιλότος ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην αυτοβιογραφία του, Spare, ο δούκας του Σάσεξ λέει ότι δεν ήταν ούτε υπερήφανος ούτε μετανιωμένος που πυροβόλησε τους εξτρεμιστές – και παραδέχεται ότι σκεφτόταν τους στόχους του όχι ως «ανθρώπους» αλλά ως «πιόνια σκακιού» που αφαιρέθηκαν από τη σκακιέρα.

Σε μια έντονα διατυπωμένη παρέμβασή του, ο συνταγματάρχης Τιμ Κόλινς, γνωστός για μια ομιλία που εκφώνησε πριν από τη μάχη στο Ιράκ, είπε: «Ο Χάρι έχει στραφεί τώρα εναντίον της άλλης οικογένειας, του στρατού, που κάποτε τον αγκάλιασε, έχοντας διαλύσει τη βιολογική του οικογένεια». 

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ χαρακτήρισε τα σχόλια του Χάρι «άστοχα» και δήλωσε ότι οι στρατιώτες δεν εκπαιδεύονται να θεωρούν τους στόχους τους «υπανθρώπους» – ενώ ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας λόρδος Ντάροχ δήλωσε ότι θα είχε προειδοποιήσει τον Δούκα να μην αποκαλύψει πόσους σκότωσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην καταδρομέας των Βασιλικών Πεζοναυτών Μπεν ΜακΜπίν υποστήριξε ότι ο Δούκας παραβίασε έναν «άγραφο κανόνα» με την αποκάλυψή του.

Κριτική στον Χάρι άσκησε σήμερα και ο λόρδος Τζον Χάτον, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας υπό τον Γκόρντον Μπράουν. 

Δήλωσε στο LBC: «Δεν είναι καθόλου σωστό να το λέει κανείς και είμαι σίγουρος ότι τώρα μετανιώνει πικρά που το είπε.

«Νομίζω ότι τον μειώνει και νομίζω ότι δεν είναι αυτό που περιμένουμε από κάποιον που έχει καταλάβει τις θέσεις εξουσίας και ευθύνης που κατείχε στο παρελθόν. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος εκ μέρους του».

Ο στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς – ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων από τον Απρίλιο του 2013 έως την αποστρατεία του τον Απρίλιο του 2016 – δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μιλάμε για αυτά τα πράγματα, αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης – και δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πλεονέκτημα στο να πούμε κάτι δημοσίως».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Χάρι, αλλά δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ευγνώμων στις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Ένας στρατιώτης δήλωσε στον Νικ Φεράρι του LBC ότι η φήμη του Χάρι μεταξύ των στρατιωτών είχε αμαυρωθεί, λέγοντας για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των φόνων του: «Είναι ένας άγραφος κανόνας, δεν συμβαίνει».

Ο συνταγματάρχης Κόλινς δήλωσε στο Forces News: «Μεταξύ των ισχυρισμών του είναι και ο ισχυρισμός ότι σκότωσε 25 άτομα στο Αφγανιστάν.

«Δεν συμπεριφέρεται έτσι ο στρατός, δεν είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε».

Ο κ. ΜακΜπίν, που ο Χάρι χαιρέτισε ως «ήρωα» αφότου έχασε ένα χέρι και ένα πόδι σε έκρηξη βόμβας και χθες προέτρεψε τον Δούκα να «το βουλώσει», δήλωσε στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV: «Να το επαναφέρεις και να μιλάς στους πολίτες γι’ αυτό… δεν χρειάζεται να ξέρουν τι πραγματικά κάνεις εκεί έξω».

Μιλώντας στο LBC, ένας άλλος στρατιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει τέσσερις περιοδείες στο Αφγανιστάν, είπε για τις αποκαλύψεις του Χάρι: «Δεν μοιράζεσαι ποτέ, μοιράζεσαι μόνο με αυτούς που ξέρουν και μόνο με τους απόλυτα στενούς σου φίλους.

«Ποτέ δεν θα το έκανες με κάποιον που θα συναντούσες στο δρόμο, και σίγουρα δεν θα το μοιραζόσουν ποτέ δημοσίως με αυτόν τον τρόπο. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό».

Πρόσθεσε: «(Η φήμη του) ήταν εξαιρετική. Ήταν σε… μια εξαιρετικά σημαντική δουλειά… από άποψη φήμης ήταν φανταστικό, αλλά ήταν περισσότερο από άποψη ηθικού, γνωρίζοντας ότι υπήρχε κάποιος από την ελίτ της βασιλικής τάξης, του οποίου τη γιαγιά υπηρετούσες, ήταν εκεί έξω και έκανε πράγματα που έκανες κι εσύ… ήταν μια τεράστια ώθηση και μας άρεσε, μας άρεσε απόλυτα. Απλά ενίσχυε αυτή τη σύνδεση μεταξύ του στρατιωτικού και της βασιλικής οικογένειας.

«Το βλέπω τώρα και είναι γελοίο… είναι ένας άγραφος κανόνας, δεν συμβαίνει».

Ένας βετεράνος που υπηρέτησε στο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών δήλωσε επίσης: «Αν ο Χάρι είχε υπηρετήσει στο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, θα είχε κρατήσει το στόμα του κλειστό».

Ο συνταγματάρχης Κεμπ προειδοποίησε ότι ο Χάρι μπορεί να έχει υπονομεύσει την ασφάλειά του και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τρομοκράτες να πάρουν εκδίκηση.

Ο στρατιώτης, ο οποίος στάλθηκε στην Καμπούλ το 2003 για να αναλάβει τη διοίκηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε στο BBC Breakfast: «Νομίζω ότι κάνει λάθος όταν λέει στο βιβλίο του ότι οι αντάρτες θεωρούνταν ως ουσιαστικά μη άνθρωποι – υπάνθρωποι ίσως – απλώς ως πιόνια σκακιού που έπρεπε να ανατραπούν.

«Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο ο βρετανικός στρατός εκπαιδεύει τους ανθρώπους, όπως ισχυρίζεται…

«Έτσι νομίζω ότι δίνει λανθασμένη εντύπωση όταν κάνει τέτοιου είδους σχόλια – δεν είναι αυτός ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα ο βρετανικός στρατός».

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Άνταμ Χόλογουεϊ, ο οποίος πολέμησε στο Ιράκ για τον βρετανικό στρατό, δήλωσε ότι πολλοί στρατιώτες δεν θεωρούσαν σκόπιμο να δημοσιοποιήσουν τον αριθμό των δικών τους φόνων.

Γράφοντας στο περιοδικό The Spectator, είπε: «Δεν πρόκειται για κώδικες «μάτσο». Έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό για τις ζωές που έχεις αφαιρέσει».

Ο Χάρι πήγε δύο φορές στο Αφγανιστάν με τον στρατό υπό αυστηρή μυστικότητα, με τους στρατηγούς να φοβούνται μετά την πρώτη του άφιξη εκεί το 2007 ως προωθημένος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ότι θα γινόταν το περιζήτητο έπαθλο των Ταλιμπάν αν γινόταν γνωστή η παρουσία του.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος