Βρετανία: Το “Vax” (εμβόλιο) είναι η λέξη της χρονιάς – Οι νέες λέξεις που προστέθηκαν στο Λεξικό της Οξφόρδης

Η λέξη “Vax“, η οποία στην αγγλική γλώσσα σημαίνει «εμβόλιο, εμβολιασμός» είναι η φετινή επιλογή για την λέξη της χρονιάς βάσει της απόφασης των λεξικογράφων του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary – OED).

Όπως ήταν επόμενο, οι παραπάνω δύο λέξεις, όπως και παράγωγά τους -πλήρως εμβολιασμένοι, αντιεμβολιαστές, ανεμβολίαστοι κ.λ.π. είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης εντός του 2021, προφανώς και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα είπε η Φιόνα ΜακΦέρσον, αρχισυντάκτρια του λεξικού, η λέξη vax ήταν μια προφανής επιλογή, αφού είχε «την πιο καθοριστική επίδραση», όπως είπε.

Η προέλευση της λέξης

«Η λέξη χρονολογείται τουλάχιστον από το 1980, αλλά σύμφωνα με το έργο μας, σπανίως χρησιμοποιείτο έως φέτος. Κι όταν προσθέσει κανείς και την πολυχρηστικότητα στο σχηματισμό άλλων λέξεων, γίνεται ξεκάθαρο πως η λέξη ξεχωρίζει».

Ως προς τα στατιστικά, η χρήση της λέξης «πανδημία», συγκεκριμένα, εκτοξεύθηκε φέτος κατά 57.000%.

Σημειώνεται ότι φέτος, το λεξικό της Οξφόρδης αποφάσισε, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, να διευρύνει το βραβείο για το 2020, περιλαμβάνοντας σειρά νέων λέξεων, όπως lockdown, bushfires (πυρκαγιές), Covid-19, Black Lives Matter καθώς και WFH (τηλεργασία).

Πηγές: AP, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος