Βρετανία: Συνάντηση των Υπ. Υγείας της G7 για παγκόσμια ασφάλεια υγείας και στρατηγικές ανάπτυξης εμβολίων

Βρετανία/Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Οι υπουργοί Υγείας από τις χώρες της G7 θα συναντηθούν αυτοπροσώπως σήμερα το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας, την ψηφιακή υγεία και τις στρατηγικές ανάπτυξης εμβολίων.

Η έλλειψη διεθνών προτύπων και κανονισμών για τις δοκιμές εμβολίων COVID-19 έχει περιπλέξει τις συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών βολών, που πιθανώς προάγουν αναποτελεσματικά φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη. Επομένως, αναμένεται από τον σημερινό πρόεδρο της προεδρίας των G7, το Ηνωμένο Βασίλειο, να προωθήσει την τυποποίηση των δοκιμών εμβολίων παγκοσμίως.

Τα εμφανή προβλήματα βρίσκονται επίσης στην πλευρά της διανομής λόγω της συσσώρευσης εμβολίων, με μόλις δέκα χώρες να χορηγούν το 75% όλων των εμβολίων. Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των G7 δεσμεύτηκαν να δοθούν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση δίκαιης παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλια, ο διεθνής μηχανισμός διαμοιρασμού εμβολίων κατά της COVID-19, ο COVAX είναι εξαιρετικά ανεπαρκής.

Οι ερευνητές ζητούν δωρεές εμβολίων 153 εκατομμυρίων δόσεων για να αποτρέψουν την επανάληψη των θανατηφόρων δεύτερων κυμάτων, όπως αυτή που παρατηρείται στην Ινδία. Η δίκαιη διανομή εμβολίων είναι ο γρηγορότερος τρόπος για την επίτευξη παγκόσμιας ασυλίας και αναμένεται από τις χώρες των G7 να θεσπίσουν επείγουσες παροχές εμβολίων σε χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Σρι Λάνκα, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε τόσο ισχυροί όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα ασφάλειας υγείας. Κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ είπε: “Η έκθεση δείχνει ότι τα μέλη του G7 εργάζονται από κοινού για την υπερπλήρωση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης 19.000 ειδικών σε περισσότερες από 80 χώρες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιδημιών πριν εξελιχθουν σε επιδημίες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος