Βρετανία: Σε ισχύ ο νέος νόμος για την πάταξη των ταραχών στις διαδηλώσεις

Το νέο διάταγμα τίθεται σήμερα σε ισχύ και έχει ως στόχο να αποτρέψει ορισμένα άτομα από το να προκαλούν επανειλημμένα σοβαρές ταραχές σε διαδηλώσεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών. Η οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες Liberty χαρακτήρισε τη νομοθεσία ως «ξεδιάντροπη προσπάθεια» της κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ο νόμος επιβάλλει μια σειρά από περιορισμούς, μεταξύ των οποίων η παρεμπόδιση ατόμων να βρίσκονται σε συγκεκριμένο τόπο ή περιοχή, να συμμετέχουν σε «διασπαστικές δραστηριότητες» και να βρίσκονται με ομάδες διαμαρτυρίας σε συγκεκριμένες ώρες. Η νομοθεσία εξουσιοδοτεί την αστυνομία να παρεμβαίνει και να εμποδίζει διαδηλωτές που έχουν διαπράξει στο παρελθόν αδικήματα που σχετίζονται με διαδηλώσεις ή αγνόησαν τους περιορισμούς που επέβαλε το δικαστήριο, να συμμετέχουν σε διαδήλωση.

Εκτός από τη φυσική παρεμπόδιση παρουσίας ατόμων σε διαδήλωση, τα νέα διατάγματα μπορούν επίσης να εμποδίσουν διαδηλωτές να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να «ενθαρρύνουν αδικήματα που σχετίζονται με διαμαρτυρίες». Η επιβολή του νόμου θα εφαρμοστεί σε όσους έχουν διαπράξει, τουλάχιστον δύο φορές, σχετικά αδικήματα, για παράδειγμα εάν έχουν αποκλείσει πρόσβαση πχ κολλώντας τα χέρια τους κάπου, ή έχουν παραβιάσει τους όρους μιας διαταγής. Η παραβίαση της διαταγής θα αποτελεί ποινικό αδίκημα που θα επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών και απεριόριστο πρόστιμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly υπεραμύνθηκε των νέων εξουσιών της αστυνομίας «για να διασφαλίσουμε ότι όποιος αγνοεί τις προειδοποιήσεις των αρχών επιβολής του νόμου μας δεν μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί αναταραχή ατιμώρητος», όπως δήλωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος