Βρετανία: Σε αποθήκευση τροφίμων για τα Χριστούγεννα επιδίδονται οι καταναλωτές

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Επιδρομή στις γαλοπούλες και στα χριστουγεννιάτικα κατεψυγμένα εδέσματα κάνουν οι Βρετανοί με τον φόβο ότι έως τον Δεκέμβριο τα ράφια θα έχουν αδειάσει.  Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται καθησυχαστικός αποδίδοντας την κρίση που βιώνει η χώρα στην πανδημία.

Πανικόβλητοι οι Βρετανοί καταναλωτές στο άκουσμα των ειδήσεων για ελλείψεις σε τρόφιμα αγοράζουν γαλοπούλες με τις πωλήσεις να αυξάνονται πάνω από 400%, αν και τα Χριστούγεννα απέχουν σχεδόν τρεις μήνες.

Η στροφή των καταναλωτών προς την αγορά περισσότερων κατεψυγμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ανησυχίες για τις ελλείψεις τροφίμων πυροδοτούν την αύξηση της ζήτησης, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου.

Το βρετανικό σούπερ μάρκετ Iceland που πουλά κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα, σημειώνει αύξηση 409 % στις πωλήσεις γαλοπούλας σε σύγκριση με πέρυσι ενώ οι τιμές στα παραδοσιακά Mince pie είναι αυξημένες κατά 10 % σε σύγκριση με το 2020.

Οι ελλείψεις προσωπικού, πρώτων υλών και μεταφορών οδήγησαν σε απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα των υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο και τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης νέων παραγγελιών από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα των διευθυντών αγορών της IHS Markit.

Εντύπωση προκαλεί η θέση του πρωθυπουργού ο οποίος ερωτηθείς από το BBC εάν υπήρχε οικονομική κρίση, απάντησε: «Όχι, αντίθετα». Πρόσθεσε ότι,  μάλλον, ήταν «μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στιγμή» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην κεντρική ομιλία του σήμερα στο συνέδριο των συντηρητικών στο Μάντσεστερ Ο Μπόρις Τζόνσον θα επικεντρωθεί σε ένα νέο οικονομικό όραμα , την αναδιάταξή του μετά το Brexit.

«Η μαζική μετανάστευση έχει εγκαταλείψει την χώρα, θα πει, η οποία θα αντικατασταθεί με υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε βασικούς τομείς. Αυτό που συμβαίνει τώρα, αποδίδεται στα άγχη και στις πιέσεις μετά την πανδημία. Αλλά για πολλούς ανθρώπους η ζωή είναι λίγο αβέβαιη. Το κόστος αυξάνεται. Ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχία».

Όμως ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το Συντηρητικό Κόμμα καθώς υπάρχουν φόβοι για το κόστος ζωής το χειμώνα και ζητούν διαβεβαιώσεις για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Οι ελλείψεις οδηγών και εργατικού δυναμικού δεν έχει επηρεάσει μόνο τα καύσιμα όπου ακόμα καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές ουρές. Στην νοτιοανατολική Αγγλία και σε περιοχές στο Λονδίνο, με το ένα πέμπτο των πρατηρίων να μην έχει Βενζίνη

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει οδηγήσει στην Καθυστέρηση της σφαγής 120.000 χοίρων με τους αγρότες να αναγκάζονται να σκοτώνουν ζώα για να κάνουν χώρο και να διασφαλίζουν τη συνεχή ευζωία των ζώων τους, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης έλλειψης εργατών στα σφαγεία.

Επιπλέον η φαρμακοβιομηχανία έχει προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στην παράδοση φαρμάκων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά επισημαίνεται ότι διαχειρίζεται την κατάσταση του εφοδιασμού για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει διακοπή των προϊόντων της, σε ασθενείς και πελάτες.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να  προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες σοβαρές ελλείψεις αγαθών και εργαζομένων, ιδίως η κρίση καυσίμων, υπονομεύουν την πίστη των επενδυτών στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί επαρκώς την οικονομία. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ανησυχίες για το αν η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να συγκρατήσει πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος