Βρετανία: Ρεκόρ εμβολισμού τρίτης δόσης δίνει ελπίδες για αποφυγή του σχεδίου Β΄ από την κυβέρνηση

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Τα κρούσματα κορονοϊού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 85% σε μόλις 5.000 την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα ακόμη και χωρίς την εφαρμογή του σχεδίου Β, που προβλέπει το μοντέλο της κυβέρνησης. Ρεκόρ 325.000 ατόμων έλαβαν το ενισχυτικό εμβόλιο σε 24 ώρες ενώ 800.000 έκαναν την τρίτη δόση σε 72 ώρες

Μοντέλο, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υποδηλώνει ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν σύντομα πριν πέσουν απότομα τους χειμερινούς μήνες ακόμη και χωρίς το σχέδιο Β της Κυβέρνησης ανέφερε η εφημερίδα Telegraph.

Ο επιστήμονας της SAGE Τζον Εντμουντς δήλωσε στην εφημερίδα: «ο υπουργός Υγείας είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να εισαγάγει το σχέδιο Β στο εγγύς μέλλον.

«Το μοντέλο μας προέβλεπε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Ωστόσο, το μοντέλο προτείνει επίσης ότι τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά την άνοιξη, λόγω ενός συνδυασμού εξασθένισης της ανοσίας και αυξημένων επαφών ».

Η κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση για την εφαρμογή του σχεδίου Β αφού τα καθημερινά κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξήθηκαν σε περισσότερες από 1.000.

Μεγάλο μέρος του τρέχοντος κύματος οδηγείται από τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στα παιδιά, με τους επιστήμονες να αναμένουν ότι η «επιδημία των παιδιών» θα μειωθεί μόλις αυξηθεί η ανοσία στους νέους, μέσω μόλυνσης αλλά και εμβολιασμού.

Όμως ο καθηγητής Αντάμ Φίν, ο οποίος είναι στη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν θα είναι αρκετό για να θέσει υπό έλεγχο τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης και προειδοποίησε για εφησυχασμό σε μια κατάσταση που «επιδεινώνεται».

Είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους, να φοράνε μάσκες και να αποφεύγουν τα πλήθη σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί «μια πραγματική κατάρρευση».

Ο υπουργός Υγείας Σαζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι τα νέα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τις 100.000 την ημέρα, αλλά η Ντάουνιγκ Στρίτ επέμεινε ότι το σχέδιο B θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν υποστεί το NHS «σημαντική πίεση».

Ωστόσο τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν το NHS να αντιμετωπίσει μια χειμερινή κρίση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας χθες το βράδυ. Ο Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι είναι «έτοιμοι να βοηθήσουν» στην εκτέλεση καθηκόντων όπως η χορήγηση εμβολίων, ο έλεγχος για τον Covid, η οδήγηση ασθενοφόρων και η παροχή γενικής υποστήριξης στα νοσοκομεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος