Βρετανία: “Τρομακτικός” πληθωρισμός, ελλείψεις και τώρα πιθανοί φόροι για την πράσινη μετάβαση

Ανησυχητικά σημεία δείχνει ο πληθωρισμός ειδικότερα για τον τομέα φιλοξενίας στην Βρετανία όπου ο πληθωρισμός φτάνει έως το 18%.

Ο Ίαν Ράιτ, απερχόμενος επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών  κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι «στη φιλοξενία, η οποία αποτελεί πρόδρομο του λιανικού εμπορίου, ο πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 14 και 18%.

«Αυτό είναι τρομακτικό» είπε.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε ελαφριά αλλά εκτιμάται ότι είναι αυτό έναν παροδικό. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας πίσω από 3,2% τον Αύγουστο, ανέφερε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Εξακολουθεί να είναι ο υψηλότερος για μία δεκαετία. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, 4% αναμένεται τον Οκτώβριο, πριν αρχίσει να υποχωρεί.

Παραμένουν οι ελλείψεις και προκαλούν καθυστερήσεις

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στις ελλείψεις δεν αλλάζει, εντείνοντας τους φόβους για θέματα εφοδιασμού ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο Ντάνκαν Μπιουκάναν της Ένωσης Οδικών Μεταφορών είπε στους βουλευτές της επιτροπής επιχειρήσεων: «Τα πράγματα είναι πολύ αμφίρροπα αυτήν τη στιγμή.

«Υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις οδηγών φορτηγών, οι οποίες προκαλούν καθυστερήσεις.

«Μεταξύ των μελών μας εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αναφορές ότι αυτό δεν έχει χαλαρώσει καθόλου.

«Τα πράγματα δεν γίνονται ορατά καλύτερα σε αυτή τη φάση».

Με την σχεδόν βέβαιη, πλέον προοπτική η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια που τώρα βρίσκονται μόλις στο 0,1% τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο με αυξήσεις στα στεγαστικά τους δάνεια.

«Τα παγκόσμια σοκ αύξησαν τις τιμές σε όλο τον κόσμο και εργαζόμαστε με επιχειρήσεις και διεθνείς εταίρους για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πιέσεις”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Έρχονται οι πράσινοι φόροι

Η ανακοίνωση του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για την μετάβαση σε “μηδέν εκπομπές” διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, προκάλεσε νέες ανησυχίες καθώς θα χρειαστούν νέοι φόροι για την πραγματοποίηση του.

Την προειδοποίηση έκανε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, καθώς οι ανακοινώσεις άνοιξαν την πόρτα σε επιπλέον επιβαρύνσεις στους οδηγούς αλλά και στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Λονδίνο – Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος