Βρετανία: Πώς να διατηρήσετε τα φώτα αναμμένα – Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια ενέργειας  

Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στη Μεγάλη Βρετανία τον ερχόμενο χειμώνα. Έμπειρος δημόσιος υπάλληλος, ο Tζόναθαν Μιλς διορίστηκε τον περασμένο μήνα γενικός διευθυντής για την παροχή ενέργειας στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, Eνέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Σε ένα ιστολόγιο με τίτλο: «Με τι ασχολούνται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όλη μέρα; παρουσίασε την προσέγγισή του ως προς το νέου κυβερνητικό ρόλο.

«Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτομαι τώρα έναν επαγγελματία της πολιτικής είναι ως «ενορχηστρωτής»», είπε. Ο Μιλς, ο οποίος προηγουμένως επέβλεπε την πολιτική για την αγορά εργασίας και πριν από αυτήν τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση της ζωής του, ως ενορχηστρωτή στον πιο δύσκολο τομέα που έχει συναντήσει στην καριέρα του.

Ο διορισμός του αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Βρετανίας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία κλείνει τον Nord Stream 1, τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία. Το κλείσιμο έχει παρουσιαστεί ως προγραμματισμένη περίοδος συντήρησης 10 ημερών, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αγωγός δεν θα ανοίξει ξανά, βυθίζοντας τη μεγαλύτερη χώρα βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης σε ενεργειακή κρίση.

Αν και η Βρετανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εάν μειωθεί η παροχή, οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Το National Grid, η Βρετανική πολυεθνική εταιρεία παροχής ενέργειας και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τα χειμερινά του σχέδια αυτόν τον μήνα, με την ετήσια χρήση να ξεκινά από το φθινόπωρο του 2020 λόγω του Covid.

Τα υπάρχοντα σχέδια παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένα για περιπτώσεις διακοπών που προκαλούνται από τεράστιες καταιγίδες ή σφάλματα στο σύστημα παρά για ελλείψεις τροφοδοσίας.

Αλλά οι αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ελλείψεων που μπορούν να διαρκέσουν για μήνες. Σε ένα «εύλογο σενάριο χειρότερης περίπτωσης», εκατομμύρια νοικοκυριά θα ήταν αναγκασμένα να μειώσουν την κατανάλωση σε περιόδους αιχμής.

Ο γραμματέας επιχειρήσεων, Κουάσι Κουάρτενγκ είχε κάθε λόγο να χαμογελά πλατιά καθώς πόζαρε δίπλα στο αφεντικό της εταιρείας ενέργειας Centrica, Κρις Ο’ Σία σε μια φωτογραφία τον περασμένο μήνα.

Ο ιδιοκτήτης της British Gas μόλις είχε υπογράψει συμφωνία με τη νορβηγική Equinοr για προμήθεια αερίου, αρκετού για να εξυπηρετήσει 4,5 εκατομμύρια σπίτια τους επόμενους τρεις χειμώνες.

Όμως, ο O’ Σία και ο Κουάρτενγκ έχουν τώρα μια διαφορετική συμφωνία για να συζητήσουν, σχετικά με την τοποθεσία αποθήκευσης φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του Rough στη Βόρεια Θάλασσα. Η Centrica τις έκλεισε το 2017, αλλά τώρα έχει υποβάλει αίτηση για να τις ανοίξει και πάλι.

Μια πηγή είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις τιμών που θα λάβει η Centrica. Η κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να μην επιβαρύνει υπερβολικά τους φορολογούμενους με το κόστος των μη δημοφιλών ορυκτών καυσίμων. Οι χώροι αποθήκευσης συνήθως κερδίζουν χρήματα αγοράζοντας αέριο φθηνά το καλοκαίρι και πουλώντας το σε υψηλότερες τιμές το χειμώνα. Ωστόσο, οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές αυτό το καλοκαίρι έχουν υπονομεύσει αυτό το μοντέλο.

Επίσης ο Koυάρτενγκ έχει αναγκαστεί να στραφεί στον άνθρακα. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τα καύσιμα έως το 2024, όμως η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με την EDF και τη Drax για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των μονάδων άνθρακα μέχρι τον φετινό χειμώνα, με τις εταιρείες να πληρώνουν ένα τέλος και το κόστος να επιβαρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Οι υπουργοί ελπίζουν να εξασφαλίσουν εντός των προσεχών εβδομάδων μια παρόμοια συμφωνία με τη γερμανική Uniper για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των επιχειρήσεων άνθρακα στο Νότιγχαμσιρ.

Η ενίσχυση των πυρηνικών προμηθειών δεν είναι τόσο απλή. Τον Μάιο, η γαλλική EDF είπε ότι είχε τελειώσει ο χρόνος για να διασφαλίσει ότι ήταν ασφαλές να παρατείνει τη διάρκεια ζωής στη μονάδα του Hinkley Point B στο Somerset.

Μία μονάδα έκλεισε αυτή την εβδομάδα και μία άλλη πρόκειται να κλείσει την 1η Αυγούστου. Παρείχαν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 1,5 εκατ. σπίτια.

Η αδελφική της μονάδα, ο σταθμός Hinkley Point C, δεν αναμένεται να συνδεθεί μέχρι το 2027 λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του.

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι πιθανοί δυνατοί άνεμοι ή οι συνθήκες ηλιοφάνειας αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συμβολή της μικρής αλλά ολοένα και πιο σημαντικής αυτής πηγής ενέργειας.

Το τμήμα επιχειρήσεων πραγματοποίησε συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με κατασκευαστές που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Οι συζητήσεις πιστεύεται ότι έχουν αξιολογήσει την τρέχουσα χρήση ενέργειας, την αλλαγή των μοτίβων βάρδιας και τις πιθανές τρίωρες διακοπές λειτουργίας. «Το σημείο εκκίνησης είναι πάντα ο αποκλεισμός οποιασδήποτε πιθανότητας αναστάτωσης των καταναλωτών», είπε μια πηγή που εμπλέκεται στον σχεδιασμό σεναρίων.

Ορισμένες παραγωγικές μονάδες εξαιρούνται ήδη εάν οι διακοπές λειτουργίας για τρίωρες περιόδους προκαλούν «σημαντική οικονομική ζημιά». Εννοείται ότι οι χαλυβουργικές μονάδες, όπου λειτουργούν συνεχώς υψικάμινοι με καύση άνθρακα, ενδέχεται να απαλλάσσονται από τυχόν μελλοντικές διακοπές λειτουργίας.

Εάν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από διακοπές λειτουργίας, οι υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν «απενεργοποιήσεις», κατά τις οποίες η ηλεκτρική τάση μειώνεται. Για τα νοικοκυριά, αυτό σημαίνει ότι τα φώτα μπορεί να τρεμοπαίζουν πιο συχνά.

Στις πιο δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση μπορεί να στραφεί στην «εκ περιτροπής αποσύνδεση». Αυτό το μέτρο χωρίζει τη χώρα σε περιοχές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διακοπές ρεύματος για τρεις ώρες τη φορά με αυξανόμενα επίπεδα συχνότητας ανάλογα με τη σοβαρότητα των ελλείψεων.

Η τυπωμένη εκ περιτροπής αποσύνδεση μοιάζει με σκακιέρα, με ένα μαύρο τετράγωνο για κάθε περιοχή κάθε μέρα και καμία περιοχή κλειστή ταυτόχρονα. Από το χειρότερο σημείο της, «αποσύνδεση επιπέδου 18», το καταστροφικό σενάριο μιας εθνικής διακοπής μιας εβδομάδας, δείχνει απλώς ένα εντελώς μαύρο χρονοδιάγραμμα.

Ενας «κατάλογος προστατευόμενων τοποθεσιών», σύμφωνα με νόμους που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των απεργιών των ανθρακωρύχων της δεκαετίας του 1970, περιγράφει κτίρια που είναι «εθνικής ή περιφερειακής κρίσιμης ανάγκης», τα οποία  προστατεύονται από το κλείσιμο λόγω «δυνητικής καταστροφικής ζημιάς σε εγκαταστάσεις υψηλής αξίας».

Περιλαμβάνει αεροδρόμια, νοσοκομεία και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να χρησιμοποιούν «μαύρες εκκινήσεις» όπου οι γεννήτριες ντίζελ επανεκκινούν αργά το εργοστάσιο εάν χτυπηθεί από διακοπές.

Εάν απαιτείται ταχεία ώθηση ισχύος, η ταχύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το Dinorwig, ένα γραφικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με αντλία στη βόρεια Ουαλία. Με το παρατσούκλι «Ηλεκτρικό Βουνό», η απομονωμένη λίμνη έχει έξι μονάδες αντλίας-στροβίλου που στεγάζονται στο κύριο υπόγειο της, οι οποίες μπορούν να φτάσουν από την κατάσταση αναμονής μέχρι τη χωρητικότητα 1,32 γιγαβάτ σε 12 δευτερόλεπτα.

Ένα βασικό ερώτημα για τον Mιλς θα είναι αν θα ζητήσει από τα νοικοκυριά να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους κατά 1 βαθμό Κελσίου για να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο και να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Στο πλαίσιο ενός συστήματος, που δοκιμάστηκε από την Octopus Energy και εγκρίθηκε από το National Grid, οι καταναλωτές θα μπορούσαν ακόμη και να πληρωθούν για να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής. Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να πληρωθούν έως και 6 λίρες ανά κιλοβατώρα σε πίστωση αντί να πληρώσουν 28,34 λίρες ανά κιλοβατώρα. Άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, όπως η ενθάρρυνση των ανθρώπων , να μονώσουν τα σπίτια τους ή ακόμα και να περιορίσουν το ζεστό νερό, όπως εξετάζει η πόλη του Αμβούργου. Με ένα ψάξιμο στην εργαλειοθήκη του, ο Μίλς μπορεί να βρει κάποια βοήθεια, αλλά σίγουρα οι εύκολες επιλογές του είναι λίγες.

Πηγή: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος