Βρετανία: Πολιτική αντιπαράθεση για το κόστος μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο από ξενοδοχεία σε χώρους φιλοξενίας

Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει να δαπανήσει 1,2 δισεκατομμύρια λίρες για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας και οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα κοστίσουν 46 εκατομμύρια λίρες περισσότερο από τη χρήση ξενοδοχείων.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Ευδοξία Λυμπέρη

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το Υπουργείο αναμένει ότι θα έχει δαπανήσει τουλάχιστον 230 εκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη τεσσάρων μεγάλων έργων – τη φορτηγίδα Bibby Stockholm στο Portland του Dorset, τις πρώην βάσεις της RAF στο Scampton στο Linkonshire και στο Wethersfield στο Essex και τις πρώην φοιτητικές κατοικίες στο Huddersfield, West Yorkshire.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα κλείσουν 100 ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.

Το βρετανικό αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να κλείσει το 100ο ξενοδοχείο την ερχόμενη Παρασκευή (29 Μαρτίου) έχοντας μεταφέρει τους ανθρώπους σε άλλα καταλύματα, όπως μεγάλες εγκαταστάσεις και στον ιδιωτικό τομέα ενοικίασης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν 20.000 λιγότεροι αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία από ό,τι πριν από έξι μήνες, από 56.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή καταγράφηκε μείωση 36%.

Η διαμονή σε ξενοδοχεία κοστίζει 8,2 εκατομμύρια λίρες την ημέρα, και ήταν μία προσωρινή λύση. Τα πρώτα 60 ξενοδοχεία έκλεισαν τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly δημοσιοποίησε δήλωση στη οποία αναφέρεται στην υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει η κυβέρνηση ότι θα μειώσει τη χρήση των ξενοδοχείων.

Ωστόσο, υπό το φως της σημερινής έκθεσης του NAO η ανακοίνωση παίρνει άλλο νόημα, με την σκιώδη υπουργό Εσωτερικών να την χαρακτηρίζει «συγκλονιστική».

«Ο Βρετανός φορολογούμενος πληρώνει ήδη ποσά που «βγάζουν μάτι» για τα ξενοδοχεία ασύλου και τώρα αποδεικνύεται ότι οι χώροι που υποσχέθηκαν ότι θα εξοικονομούσαν χρήματα, κοστίζουν στον φορολογούμενο ακόμη περισσότερο. Ο Rishi Sunak έχει οδηγήσει το χάος και την αποτυχία των Συντηρητικών στο σύστημα ασύλου σε νέο επίπεδο», δήλωσε η Yvette Cooper.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος