Βρετανία – Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας: Ξεκινά από αύριο ο τετραήμερος εορτασμός (video)

Η Πέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη ενός τετραήμερου εορτασμού για τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο ως η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που φτάνει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

Είναι εντυπωσιακό οτι δεκάδες θαυμαστές της βασίλισσας Ελισαβετ έχουν ταξιδέψει από την Αγγλία στο Λονδινο αλλά και πολύ πιο μακριά, ακόμα και από τον Καναδά κι έχουν κατασκηνώσει από την Δευτέρα το βράδυ στο the Mall στον δρόμο που είναι ανάμεσα στο Παλάτι του Μπακινγχαμ και την πλατεία Τραφάλγκαρ αψηφώντας τον βροχερό καιρό προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις .

Πρωταγωνιστής των εορτασμών το λεγόμενο «Δένδρο των Δένδρων», το οποίο αύριο θα φωταγωγηθεί έξω από το παλάτι του Μπακινγχαμ και θα αποτελέσει τον βασικό «φάρο του πλατινένιου Ιωβηλαίου». Ειναι το μοναδικό γλυπτό που αποτελείται από 80 μεταλλικά κλαδιά, στα οποία βρίσκονται 350 γλαστράκια από αλουμίνιο, με το βασιλικό μονόγραμμα, όπου έχουν φυτευτεί δενδρύλλια.

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση “Trooping the Colour” ξεκινά αύριο το πρωί στο κέντρο του Λονδίνου, στην οποία θα συμμετέχουν 1.400 στρατιώτες, 200 άλογα και 400 μουσικοί και θα σηματοδοτήσει τα επίσημα γεννεθλια της βασίλισσα , 96 ετών σήμερα.

Η βασίλισσα αναμένεται να εμφανιστεί στον εξώστη του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, προκειμένου να χαιρετίσει τα πλήθη χωρις την παρουσία του Πρίγκιπα Άντριου και του εγγονου της, Πρίγκιπα Χάρι . Επισης συζητείται ότι η βασίλισσα θα μπορούσε να κάνει και μια δεύτερη εμφάνιση στο μπαλκόνι την Κυριακή, σηματοδοτώντας το ζήτημα της διαδοχής μαζί με τον κληρονόμο της Πρίγκιπα Κάρολο, τον εγγονό της πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον δισέγγονό της πρίγκιπα Τζορτζ.

Ο δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ θα παραστούν την Παρασκευή στην λειτουργία των Ευχαριστιών στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου

Συνολικά οι τετραημέροι εορτασμοί θα περιλαμβάνουν μία εκκλησιαστική τελετή, δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά και μία συναυλία ποπ έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ , την α Κυριακή όπου η Νταϊάνα Ρος θα είναι επικεφαλής σφραγιζοντας το Platinum Party κοντα στο Victoria Memorial, στο τέλος του δρόμου The Mall.

Επισης για το Ιωβηλαίο το Νομισματοκοπείο της Βρετανίας παρουσίασε το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα που κατασκεύασε ποτέ, το οποίο ζυγίζει 15 κιλά.

Ο βρετανος πρωθυπουργος σε μία τιμητική εκδήλωση για την βασίλισσα Ελισαβετ που έγινε στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ότι η υπηρεσία και η αφοσίωσή της στο καθήκον ήταν απαράμιλλη.

Χάρη και Μεγκαν

Ιδιαίτερη σημασία για την βασίλισσα Ελισαβετ έχει αυτή την φορά η επίσκεψη του εγγονού της Χάρη που θα παραστεί στα γενέθλια της γιαγιάς του με την οικογένεια του, την Μεγκαν Μαρκλ και τα δυο τους παιδιά , τον Αρτσι και την μικρή Λίλιμπετ οπου είναι η πρώτη της επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί Βρετανοί έχουν εξασφαλίσει ήδη άδεια από τους δήμους και θα οργανώσουν 3.388 πάρτι στο δρόμο ενώ θα φωτιστούν 1,500 φάροι σε όλη τη χώρα. Εν όψει της εκδήλωσης, έχουν φυτευθεί 6.000 δέντρα στο όνομα της βασίλισσας για την προώθηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

100 εκατομμύρια  λίρες θα ξοδευτούν από τουρίστες για το Ιωβηλαίο

Οι έμποροι λιανικής σε προνομιακές περιοχές αγορών, όπως η Bond Street, η Oxford Street, η Regent Street και η Mayfair, θα δουν αύξηση των πωλήσεων σε τουρίστες που συρρέουν για τους εορτασμούς,  άνω των 80 εκατομμυρίων λιρών (100 εκατομμυρίων δολαρίων) από τις 2 Ιουνίου έως τις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα της New West,   Έρχεται αυτή η εξέλιξη  καθώς η πρωτεύουσα αίρει σχεδόν δύο χρόνια περιορισμών Covid-19 που οδήγησαν σε δραματική πτώση των δαπανών στους κεντρικούς δρόμους της.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος