Ντόμινο παραιτήσεων στη Βρετανία – Πολιτική κρίση για τον Μπόρις Τζόνσον

Χαοτική η κατάσταση στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μετά από τρεις παραιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες. Οι δύο αφορούν υπουργούς, οι οποίοι ωστόσο αντικαταστάθηκαν άμεσα.

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε απόψε (Τρίτη 5/7) από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν.

Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ.

Ο πρώτος αντικαταστάθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τον Ναντίμ Ζαχάουι και ο δεύτερος λίγο μετά, από τον Στιβ Μπάρκλεϊ.

Ο Μπιμ Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία. Νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

Πολιτική κρίση στη Βρετανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησής του νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους νωρίτερα, τη στιγμή που ο ίδιος ο Τζόνσον προσπαθούσε να ζητήσει συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στο οποίο ενεπλάκη ένα μέλος της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον παραδέχτηκε το λάθος του αλλά είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ο Κρις Πίντσερ, ο πρώην αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, ήταν ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όποιον επηρεάστηκε από αυτό», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η αρχική, αόριστη απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ σε αυτήν τη νέα κρίση επικρίθηκε δριμύτατα. Σε πρώτη φάση, το πρωθυπουργικό γραφείο ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε τις παλαιότερες καταγγελίες σε βάρος του Πίντσερ όταν τον διόρισε αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, τον Φεβρουάριο. Όταν αποκαλύφθηκε όμως ότι ήταν ενήμερος από το 2019, δήλωσε ότι ο διορισμός του Πίντσερ ήταν «λάθος» και ζήτησε συγγνώμη.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε από τη μεριά του ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει.

Δύο βουλευτές των Τόρις παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον

Δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία παραιτήθηκαν από τις κυβερνητικές θέσεις τους που δεν ήταν υψηλόβαθμες την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

Ηγέτης Αντιπολίτευσης: Ναι στις πρόωρες εκλογές – Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι θα δεχόταν ευμενώς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε δύο από τους βασικούς υπουργούς του που παραιτήθηκαν σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: “Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση καταρρέει”.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος