Βρετανία: Οι τουρίστες δεν ακυρώνουν τις διακοπές τους – Οδηγία του ΥΠΕΞ προς ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Χιλιάδες Βρετανοί που βρέθηκαν σε ξενοδοχεία που κινδύνευσαν ή υπέστησαν υλικές ζημιές από τις πυρκαγιές στη Ρόδο επέστρεψαν στην Βρετανία, ενώ «η πλειοψηφία των τουριστών που έχουν κλείσει διακοπές στην Ρόδο δεν θέλησαν να ακυρώσουν» σύμφωνα με πηγή της ΕΡΤ.

Η JET2 επανεκκίνησε σήμερα τις πτήσεις προς Ρόδο ενώ η TUI αναμένεται να τις ξεκινήσει την Παρασκευή.

«Μόνο ένα μικρός αριθμός των τουριστών για Ελλάδα ακυρώνει τις διακοπές του», είπε στην ΕΡΤ ανώτερη πηγή στον τομέα του τουρισμού, καθώς οι περισσότεροι που είχαν κλείσει συγκεκριμένα στο Κιοτάρι της Ρόδου που επλήγη περισσότερο, δέχτηκαν τη  μεταφορά τους σε άλλα καταλύματα.

Η γενική διαπίστωση από ειδικούς του τουρισμού είναι ότι η παρούσα κατάσταση με την κλιματική κρίση που επηρεάζει με καύσωνα και πυρκαγιές όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον Ευρωπαϊκό νότο θα επηρεάσει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα την βιομηχανία του τουρισμού.

Γενική πρόβλεψη είναι ότι θα αλλάξουν πιθανώς οι εποχές χαμηλού και υψηλού κόστους όπως και η περίοδος θερινών διακοπών.

Τα βρετανικά μέσα συνεχίζουν το ρεπορτάζ με απεσταλμένους καθώς στη Ρόδο συγκεκριμένα βρίσκονταν περίπου 30 χιλιάδες Βρετανία, αριθμός υψηλός που καθορίζει το ενδιαφέρον των ειδήσεων. Οι περισσότεροι έχουν είτε επιστρέψει είτε επέλεξαν να παραμείνουν σε άλλα καταλύματα που τους προσφέρθηκαν.

Οδηγία του ΥΠΕΞ προς ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανανέωσε την οδηγία του σήμερα (Τετάρτη 26/7) για την Ελλάδα παρέχοντας πληροφορίες για τις πυρκαγιές «σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών στην ηπειρωτική χώρα και σε ορισμένα νησιά».

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) ενημερώνει τους βρετανούς υπηκόους του που σκέφτονται να ταξιδέψουν, ότι επικρατεί «καύσωνας και πυρκαγιές στην Ευρώπη. Ακραίες θερμοκρασίες πλήττουν πολλές περιοχές της Ελλάδας».

«Οι πυρκαγιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απρόβλεπτες. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα», γράφει το Foreign Office στη σελίδα του.

Ακολούθως συμβουλεύει τους βρετανούς να παρακολουθούν το «112 Greece» στο Twitter για επίσημες ενημερώσεις.

Για όσους ταξιδεύουν σε περιοχή «που μπορεί να επηρεαστεί από πυρκαγιές», το ΥπΕξ συμβουλεύει επικοινωνία με τον ταξιδιωτικό φορέα ή τον πάροχο καταλυμάτων πριν το ταξίδι, και την κατάλληλη ταξιδιωτική ασφάλιση.

Εάν τώρα οι Βρετανοί πολίτες βρίσκονται ήδη σε περιοχές που πλήττονται το ΥπΕξ τους συμβουλεύει να ακολουθούν τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, και να καλούν τις Ελληνικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στο 112 εάν βρίσκεστε σε άμεσο κίνδυνο.

Τέλος, να επικοινωνήσουν με την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό τους φορέα για το ταξίδι επιστροφής στο ΗΒ.

Πώς να ενεργοποιήστε την επιλογή «Ειδοποιήσεις Έκτακτης Ανάγκης» για να λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης της ελληνικής κυβέρνησης. Για:

Τα iPhone πηγαίνουν στις Ρυθμίσεις > Ειδοποίηση. Ενεργοποιήστε την επιλογή «Ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης» στο κάτω μέρος.

Android 11 και νεότερη έκδοση, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις > Σύνθετες ρυθμίσεις > Ασύρματες ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης

Οι συσκευές Samsung μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Μηνύματα > Ειδοποιήσεις > Ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης. Ενεργοποιήστε την επιλογή «Ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης».

Διαβάστε τις οδηγίες προστασίας της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Εγγραφείτε μέσω της Υπηρεσίας Επικοινωνίας Έκτακτης Ανάγκης της ελληνικής κυβέρνησης (στα ελληνικά)

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για τη διευκόλυνση της εκκένωσης ξένων επισκεπτών από τη Ρόδο λόγω των συνεχιζόμενων δασικών πυρκαγιών. Επικοινωνήστε μαζί τους για συμβουλές σχετικά με:

+30 210 368 1730

+30 210 368 1259

+30 210 368 1350

Εάν χρειάζεστε προξενική βοήθεια

Εάν είστε Βρετανός υπήκοος και χρειάζεστε προξενική βοήθεια, καλέστε την 24ωρη γραμμή βοήθειας στο +44 20 7008 5000

Ρεπορτάζ – Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος