Βρετανία: Οι οδηγοί της Deliveroo δεν είναι υπάλληλοι, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Σε μία απόφαση ορόσημο το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί σε όποιο μέσο μεταφοράς (ποδήλατο, μηχανάκι κλπ) που προσλαμβάνονται από την Deliveroo δεν έχουν σχέση εργασίας με τον γίγαντα της παράδοσης τροφίμων και δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από συνδικαλιστική οργάνωση, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση ανατρέπει την τελευταία προσπάθεια του Independent Workers Union of Great Britain (IWGB) να εξασφαλίσει δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους στο Deliveroo.

Η υπόθεση ξεκίνησε αφού η IWGB προσπάθησε να διαπραγματευτεί την αμοιβή και τους όρους με την εταιρεία, αλλά αρνήθηκαν το 2017, καθώς οι αναβάτες δεν είχαν χαρακτηριστεί νομικά ως εργαζόμενοι.

Τώρα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από μια σειρά προσφυγών στα κατώτερα δικαστήρια.

Σε μια δήλωση που ανάρτησε στον ιστότοπο της, η IWGB είπε ότι θα συνεχίσει τη νομική μάχη: «Ως ένωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι χιλιάδες οδηγοί δικύκλων θα πρέπει να εργάζονται χωρίς βασικές προστασίες, όπως το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και θα συνεχίσουμε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των επιλογών μας βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η δικαστής Vivien Rose είπε ότι οι αναβάτες του Deliveroo δεν ταξινομούνται ως εργαζόμενοι επειδή δεν έχουν καθορισμένο ωράριο, μπορούν να εργαστούν σε αντίπαλες εταιρείες και μπορούν να διορίσουν έναν αναπληρωτή για να εργαστεί στη θέση τους. Συνεπώς, δεν δικαιούνται συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό από την προηγούμενη υπόθεση εναντίον της Uber από οδηγούς που εργάζονται με παρόμοιο ευέλικτο μοντέλο.

Ένα βασικό καθοριστικό σημείο που διαφοροποίησε τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς του Deliveroo και επηρέασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν το δικαίωμα παροχής αντικαταστάτη οδηγού για να ολοκληρώσει τις παραγγελίες τους. Αυτό το δικαίωμα καταρρίπτει τον προσωπικό χαρακτήρα μιας σύμβασης, που είναι βασικός δείκτης της σύμβασης εργασίας ή εργαζομένου.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος