Βρετανία: Οι λεπτομέρειες της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου

Λονδίνο/Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Οι λεπτομέρειες της τελετής ορίστηκαν υπο τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού ενώ η λίστα των 30 μολις παρισταμένων για την κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου «έκλεισε» με την σφραγίδα της βασίλισσας Ελισάβετ. Χθες πραγματοποιήθηκε στρατιωτική πρόβα για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου που θα τελεστεί αύριο Σάββατο 17 Απριλίου στις 3, ώρα Αγγλίας, στο κάστρο του Ουίνσδορ, μια σεμνή τελετή, με την κωδική ονομασία «Forth bridge» για την οποία ο λόρδος Τσάμπερλεϊν, ο ανώτατος αξιωματικός της βασιλικής οικογένειας, θα είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία.

Στην κηδεία η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι και το σώμα του Φιλίππου θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ με ένα Land Rover, στο οποίο είχε βοηθήσει στη μετατροπή του ο Δούκας για το σκοπό αυτό. Αναμένεται να ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, εκεί οπου «αναπαύονται» η βασίλισσα Βίκτωρια και ο σύζυγος της Αλβέρτος.

Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στα δυο αδέλφια, οι οποίοι αύριο θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά σχεδόν έναν χρόνο μετά που ο πρίγκιπας Χάρι μετακόμισε στην Καλιφόρνια.

Ο γιος της κόρης του πρίγκιπα Φίλιππου, Πίτερ επιλέχθηκε σκόπιμα ώστε να βοηθήσει τα δυο αδέλφια, Ουίλιαμ και Χάρι να αποκαταστήσουν την σχέση τους, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

Ο Δούκας του Σάσεξ και ο Δούκας του Κέιμπριτζ θα περπατήσουν χωριστά στη διάρκεια της πομπής συνοδεύοντας το φέρετρο του παππού τους αποφάσισε η βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προστριβές σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την Βασιλική οικογένεια.

Ο βασιλικός βιογράφος Ουγκό Βικέρς δηλωσε στην εφημερίδα Daily Mail: «Ο Πίτερ ήταν απίστευτα καλός με τα αγόρια όταν πέθανε η Nταϊάνα. Το Παλάτι ήλπιζε ότι η απώλεια του αγαπημένου παππού τους, που και οι δύο άνδρες αγαπούσαν βαθιά, θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία προσέγγισης.

Αύριο θα είναι πιθανό μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για τα δυο αδέλφια, καθώς η τελετή αυτή θα ξυπνήσει αναμνήσεις από την κηδεία της μητέρας τους όταν περπατούσαν δίπλα δίπλα, πίσω από το φέρετρο της Νταϊάνα σε ηλικία μόλις 15 και 13 ετών.

Καθώς θα κατευθύνονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για την τελετή ο πρίγκιπας Ουιλιαμ θα περπατά μπροστά και θα ακολουθούν ο Πρίγκιπας Χάρι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων.

Η βασίλισσα θα καθίσει μόνη της κατά τη διάρκεια της κηδείας και θα φοράει μάσκα όπως και όλοι οι παριστάμενοι.

Βρετανία: Οι λεπτομέρειες της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου
(Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP)

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα ο Δούκας του Εδιμβούργου επέλεξε προσωπικά μετάλλια από τη Δανία και την Ελλάδα για την διάρκεια της τελετής. Ο Δούκας επέλεξε να συμπεριλάβει το Τάγμα του Ελέφαντα και το Τάγμα του Λυτρωτή, διακρισεις από τη Δανία και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, ο στρατηγός Σερ Νικ Κάρτερ, δήλωσε στο BBC Radio 4’s ότι η κηδεία του θα δείξει «πόσο πολύ τον αγαπούσαν και τον σέβονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος