Βρετανία: Οι γενικές εκλογές θα είναι «ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Array

Οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία θα είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, μετά το «μπλοκάρισμα» από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο της προσπάθειας του κόμματός της για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Όχι» από το Ανώτατο Δικαστήριο για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Νωρίτερα σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Σκωτία δεν μπορεί να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της μετά το «όχι» του 2014 κι ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτίθεται.

Η απόφαση έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις τόσο για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και για τις κυβερνήσεις της Σκωτίας.

Η ηγέτης του SNP είπε στο συνέδριο του κόμματός της τον Οκτώβριο ότι μια καταδικαστική απόφαση δεν θα της άφηνε άλλη επιλογή από το να «υποβάλει την υπόθεση για ανεξαρτησία στον λαό με εκλογές».

Στο δημοψήφισμα του 2014 το 54% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εκτιμούν ότι το Μπρεξιτ άλλαξε τα δεδομένα, καθώς το 62% των Σκωτσέζων επιθυμούσε η περιοχή τους να επανενταχθεί στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος.

Βρετανία: Οι γενικές εκλογές θα είναι «ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
(AP Photo/Eric Risberg)

Η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Νίκολα Στέρτζιον επιθυμεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα στις 19 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αρνήθηκε να δώσει επίσημη συγκατάθεση για το δημοψήφισμα. Σήμερα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Λόρδος Ριντ είπε ότι οι νόμοι που δημιούργησαν το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας το 1999 σήμαιναν ότι δεν είχε εξουσία σε τομείς του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.

Αυτά τα θέματα είναι ευθύνη του βρετανικού κοινοβουλίου, είπε, και ελλείψει συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν είναι σε θέση να νομοθετήσει για το δημοψήφισμα.

Απέρριψε, επίσης, το επιχείρημα της κυβέρνησης της Σκωτίας ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα θα ήταν απλώς «συμβουλευτικό» και δεν θα είχε νομικά αποτελέσματα για την ένωση, με τους πολίτες να καλούνται μόνο να δώσουν τη γνώμη τους για το εάν η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα ή όχι.

«Απογοητευμένη» δήλωσε η κ Στέρτζιον αλλά σεβάστηκε την απόφαση του δικαστηρίου και τόνισε ότι οι δικαστές δεν θεσπίζουν το νόμο και μόνο τον ερμηνεύουν. Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα δυνατό χάπι για κάθε υποστηρικτή της ανεξαρτησίας και σίγουρα για κάθε υποστηρικτή της δημοκρατίας, να το καταπιεί».

Η πρώτη υπουργός είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το δημοψήφισμα παραμένει η προτιμώμενη επιλογή της, αλλά ελλείψει συμφωνίας, το SNP θα χρησιμοποιούσε τις επόμενες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα «ντε φάκτο δημοψήφισμα» σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Σκωτία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Η «ακριβής λεπτομέρεια» του πώς θα λειτουργήσει αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης του κόμματος, είπε, με ένα ειδικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το νέο έτος.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος