Βρετανία: Ο Τ. Μπλερ καλεί το Εργατικό Κόμμα να μετακινηθεί προς το κέντρο

Στη Βρετανία ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τόνι Μπλερ, είπε την Τετάρτη στο κόμμα του ότι δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία κλίνοντας επ’ αριστερά και το κάλεσε να στραφεί προς το κέντρο.

Οι Εργατικοί είχαν κάνει μια αριστερή στροφή υπό τον Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάιο αφού υπό την ηγεσία του το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό ποσοστό του από το 1987. Τώρα, στο μέσο μιας περιόδου αυτοκριτικής καθώς θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του, το κόμμα διχάζεται για τον μελλοντικό προσανατολισμό του.

«Κερδίζεις από το κέντρο, κερδίζεις όταν είσαι ελκυστικός σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του κοινού, κερδίζεις όταν υποστηρίζεις τις επιχειρήσεις καθώς και τα συνδικάτα, δεν κερδίζεις με μια παραδοσιακή αριστερή πλατφόρμα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Μπλερ, σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Progress στο Λονδίνο.

Ο Μπλερ κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 1997 έως το 2007 υιοθετώντας το κεντρώο πρόγραμμα των «Νέων Εργατικών». Σχολίαζε μία δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία ο αριστερός υποψήφιος Τζέρεμι Κόρμπιν, που θεωρείτο προηγουμένως αουτσάιντερ, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος ηγέτης του κόμματος.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.054 άτομα με δικαίωμα ψήφου, έδειξε πως η υποστήριξη για τον Κόρμπιν φθάνει το 43%, με τον εκπρόσωπο του κόμματος σε θέματα υγείας Άντι Μπέρνχαμ να λαμβάνει το 26% και την εκπρόσωπο εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ το 20%. Η Λιζ Κένταλ, που θεωρείται η «Μπλερική», συγκεντρώνει το 11%.

Η υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι «αντιδραστική» και το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να κερδίσει ο 66χρονος Κόρμπιν επειδή θα είναι ευκολότερος αντίπαλος, ισχυρίστηκε ο Μπλέρ, προσθέτοντας όμως πως εκείνοι που δήλωσαν ότι η καρδιά τους είναι με τον Κόρμπιν χρειάζονται «μεταμόσχευση».

«Ο σύγχρονος κόσμος σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζεις μαζί του και αν δεν το κάνεις, μένεις πίσω, ενώ το να αρθρώνεις αυτή την ιδέα του εκσυγχρονισμού του Εργατικού Κόμματος δεν είναι προδοσία των αρχών μας, στην πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμόσεις αρχές στον σύγχρονο κόσμο», είπε ο Μπλερ.

Ο Κόρμπιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κεντρικό Λονδίνο, απέρριψε τις επικρίσεις του Μπλερ και είπε πως οι Εργατικοί δεν έχασαν τις εκλογές επειδή ήταν υπερβολικά αριστεροί, αλλά επειδή πρότειναν μία «λιτότητα-λάιτ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος