Βρετανία: Νέος, σκληρός προϋπολογισμός – Αύξηση φόρων, περικοπές δαπανών

Array

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον επίσημα σε ύφεση, δήλωσε ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, καθώς παρουσίασε τον Φθινοπωρινό προϋπολογισμό του στο κοινοβούλιο. Το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023.

Ο ΥΠΟΙΚ το ανακοίνωσε στην Βουλή λέγοντας ότι και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται τώρα σε ύφεση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο κ. Χαντ παρουσίασε το Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό ο οποίο έρχεται να καλύψει τρύπα 55 δις λιρών στην βρετανική οικονομία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την οικονομική «καταιγίδα» όπως είπε.

Αρχικά ο κ. Χαντ είπε ότι το σύστημα εγγύησης της τιμής της ενέργειας θα αυξηθεί από 2.500 λίρες για το μέσο νοικοκυριό σε 3.000 λίρες για 12 μήνες από τον Απρίλιο.

—Το όριο για τους φορολογούμενους με υψηλότερο συντελεστή 45%,  θα μειωθεί από £150.000 σε £125.000.

— Ο Τζέρεμι Χαντ επεκτείνει το πάγωμα των ορίων του φόρου εισοδήματος και Εθνικής Ασφάλισης – κάτι που θεωρείται κρυφός φόρος διότι σημαίνει ότι εκατομμύρια θα πληρώσουν περισσότερα ενώ αυξάνουν οι τιμές και οι μισθοί.

-Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα απαλλάσσονται πλέον από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οχημάτων από τον Απρίλιο του 2025 για να γίνει το σύστημα φορολογίας αυτοκινήτων «πιο δίκαιο», είπε ο Χαντ.

– Ο ΥΠΟΙΚ αύξησε τον έκτακτο φόρο για τους γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από 25% σε 35% από την 1η Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο του 2028 ενώ επέβαλε Από την 1η Ιανουαρίου νέα προσωρινή εισφορά 45% στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να συγκεντρώσει περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος

-—Επιπλέον ανακοίνωσε παροχές 3,3 δις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι δαπάνες που προορίζονται για τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης της κοινωνικής περίθαλψης, με καθυστέρηση δύο ετών, θα δοθούν απευθείας στις τοπικές αρχές – αξίας 4,7 δισ. λιρών σε δύο χρόνια

— 6 δις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση από το 2025 για να βοηθήσει στην επίτευξη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τα κτίρια και τη βιομηχανία κατά 15% έως το 2030

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος