ertnews.gr

Βρετανία: Και πέμπτη παραίτηση σήμερα από την κυβέρνηση Τζόνσον – Times: «The game is over!»

06/07 11:40
Βρετανία: Και πέμπτη παραίτηση σήμερα από την κυβέρνηση Τζόνσον – Times: «The game is over!»

(AP Photo/Alberto Pezzali)

Στην παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Γουιλ Κουινς και της Λορα Τρος της υφυπουργού Mεταφορών που  ανακοινώθηκε το πρωί προστέθηκε και εκείνη του Ρόμπιν Γουόκερ, υφυπουργού Παιδείας ως την πιο πρόσφατη από μια σειρά παραιτήσεων, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαχειρίστηκε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του και με την εφημερίδα Times να επισημαίνει «the game is over»!

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ν. Κατζάβελου

Διαβάστε επίσης Σε μια κλωστή κρέμεται το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον

Το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας Γουίλ Κουίνς ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαχειρίστηκε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του.

Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτέιται μετά την “ανακριβή” ενημέρωση που είχε για τον διορισμό από τον Τζόνσον ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής“, ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει“, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών.

Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί“, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα γίνουν εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ζαχάουι

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε σήμερα ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: “Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση”.

Παραιτήθηκαν η υφυπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς και ο Τζον Γκλεν, υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παραιτήθηκαν πριν από λίγο από την κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

“Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας”, είπε η Άτκινς απευθυνόμενη στον βρετανό πρωθυπουργό.

Στα χέρια της Επιτροπής 1922 το μέλλον του Τζόνσον

Βρετανία: Και πέμπτη παραίτηση σήμερα από την κυβέρνηση Τζόνσον – Times: «The game is over!»
(AP Photo/Alastair Grant)

Το μέλλον του βρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής 1922.

Την επόμενη εβδομάδα είναι η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της 18μελούς επιτροπής. Πολλοί Συντηρητικοί ζητούν αλλαγή κανόνων για να επιτραπεί νέα ψηφοφορία δυσπιστίας στον Μπόρις Τζόνσον.

«Νομίζω ότι το 1922 με επικεφαλής τον Γκράχαμ Μπρέιντι θα το χειριστεί αρκετά καλά και θα μεταφέρει το μήνυμα χωρίς ψήφο» δήλωσε στο Sky News ο Λόρδος Χέιγουορντ, μέλος των Συντηρητικών της Βουλής των Λορδων τονίζοντας ότι θα αλλάξουμε τους κανόνες για να μπορέσουμε να σας καταψηφίσουμε».

Ποια είναι η διαδικασία της διαδοχής

Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.

Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.

Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Ντόμινο παραιτήσεων στη Βρετανία – Πολιτική κρίση για τον Μπόρις Τζόνσον

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Skynews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version