Βρετανία: Μήνυση κατά της υπουργού Εσωτερικών για «παράνομη» νομοθέτηση που περιορίζει το δικαίωμα για διαδήλωση 

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty να μηνύσει την υπουργό εσωτερικών «για παράνομη επιβολή δρακόντειας νομοθεσίας κατά των διαδηλώσεων μέσω του Κοινοβουλίου».

Η Liberty ισχυρίζεται ότι η Σουέλα Μπράβερμαν ενήργησε παράνομα χρησιμοποιώντας ένα «νομοθετικό μέσο» (διάταγμα) για να δώσει στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες να επιβάλλει περιορισμούς στις διαδηλώσεις που προκαλούν «περισσότερο από μικρή» αναστάτωση. Τα νομοθετικά διατάγματα είναι ένας τρόπος για να εισαχθεί ένας νέος νόμος χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο νομοσχέδιο.

Η Liberty υποστηρίζει ότι «η υπουργός Εσωτερικών δεν είχε την εξουσία από το Κοινοβούλιο να προβεί σε αυτή τη δράση, καθιστώντας τις ενέργειες της σοβαρή υπέρβαση που παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών επειδή τα μέτρα έχουν ήδη απορριφθεί από το Κοινοβούλιο».

Με την εισαγωγή αυτών των εξουσιών, η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι παραβίασε το νόμο για να δώσει στην αστυνομία «σχεδόν απεριόριστες» εξουσίες να καταστείλει τις διαδηλώσεις μέσω «ασαφών νέων ορισμών».

Τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το όριο αυτού που συνιστά «σοβαρή αναστάτωση» σε μια διαμαρτυρία είχαν ψηφιστεί προηγουμένως από τον Νόμο για τη Δημόσια Τάξη από το Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το έτος (30 Ιανουαρίου). Η Υπουργός Εσωτερικών έχει πλέον αλλάξει τον ορισμό σε οτιδήποτε προκαλεί «περισσότερες από μικρές» διαταραχές.

Μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει αλλαγές στο νόμο μέσω ενός νομοθετικού οργάνου, οι οποίες έχουν ήδη απορριφθεί από το Κοινοβούλιο όταν εισήχθη στην πρωτογενή νομοθεσία.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο σε ημερομηνία που θα αποφασίσει το δικαστήριο.

«Οι ενέργειες της Υπουργού Εσωτερικών δίνουν στην αστυνομία σχεδόν απεριόριστες εξουσίες για να σταματήσει οποιαδήποτε διαμαρτυρία με την οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση – και ο τρόπος που το έκανε είναι παράνομος.

«Λαμβάνουμε νομικά μέτρα για να βεβαιωθούμε ότι δεν επιτρέπεται σε όσους βρίσκονται στην εξουσία να θέτουν τον εαυτό τους πάνω από το νόμο. Το μήνυμα μας προς την Υπουργό Εσωτερικών είναι σαφές – τα λέμε στο δικαστήριο», δήλωσε ο Ακίκο Χαρτ, προσωρινός διευθυντής της Liberty.

«Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να σέβεται το νόμο και η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να ανατραπεί αμέσως», δήλωσε η Κέιτι Γουότς, δικηγόρος της Liberty που ηγείται της υπόθεσης.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος