Η Σκωτία «αποχαιρετά» τη βασίλισσα Ελισάβετ – Η σορός θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη

Array

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η πομπή που συνοδεύει τη σορό της Ελισάβετ Β’ μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου στο Εδιμβούργο, με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο Γ’, ο οποίος συνοδεύεται από τα αδέλφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Την αυτοκινητοπομπή περιστοίχιζαν στρατιωτικοί ντυμένοι με σκωτσέζικες ενδυμασίες.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, η σορός της βασίλισσας εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα κατά μήκος του Ρόαγιαλ Μάιλ, της κεντρικής αρτηρίας της πρωτεύουσας της Σκωτίας, για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα.

Ειδικότερα, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου κι εκεί, παρουσία των παιδιών της, της πρωθυπουργού Λιζ Τρας και αρκετών βουλευτών και πρώην πρωθυπουργών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Είχε προηγηθεί πορεία από το Ανάκτορο του Χόλιρουντ με χιλιάδες ανθρώπους κατά μήκος του δρόμου.

Ωστόσο. δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Ένας άνδρας επιτέθηκε φραστικά στον πρίγκιπα Άντριου, με αφορμή τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί και συνελήφθη από τους αστυνομικούς. 

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε τα εξής: «(Η βασίλισσα) έδωσε το παράδειγμα, με το ανιδιοτελές καθήκον της, το οποίο με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος με πίστη να ακολουθήσω». Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το μήνυμα του Πρίγκιπα Χάρι προς τη γιαγιά του. Την χαρακτηρίζει «πυξίδα» του και την ευχαριστεί που στάθηκε στο πλευρό του.

Βρετανικά μέσα αποκαλύπτουν πως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν εκείνος που έστειλε μήνυμα στον αδερφό του για την κοινή τους εμφάνιση που τόσο συζητήθηκε. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφασιστεί, το αν οι δυο εγγονοί της Ελισάβετ θα περπατήσουν δίπλα – δίπλα και στην κηδεία της.

Οι ετοιμασίες στο Λονδίνο

Καθώς σήμερα το επίκεντρο του εθνικού πένθους βρίσκεται στο Εδιμβούργο, στο Λονδίνο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ετοιμάζονται για την μεγάλη υποδοχή της σορού της βασίλισσας.

Σήμερα το πρωί το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε μια ανακοίνωση για τον κόσμο που θα θελήσει να προσκυνήσει τη σορό στην μεγάλη αίθουσα του Ουέστμινστερ.

Η πρόσβαση έχει αυστηρούς περιορισμούς και έλεγχο, τύπου αεροδρομίου.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για όλες τις καιρικές συνθήκες και για πολύωρη αναμονή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι οι οργανωτές δουλεύουν για ένα μοντέλο 750 χιλιάδων κόσμο όταν ξέρουμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από το φέρετρο της Νταιάνα να της πουν το τελευταίο αντίο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 18 ώρες για να φτάσει κάποιος την αίθουσα του Ουέσμινστερ.

Η σορός της Βασίλισσας θα μεταφερθεί συνοδεία της βασιλικής πριγκίπισσας Άννας αεροπορικώς με αεροσκάφος της βασιλικής αεροπορίας αύριο και θα αναπαυθεί στα ανάκτορα Μπάκιγχαμ, πριν κάνει την τελετουργική του πορεία με όλες τι τιμές που της αρμόζουν προς τα ανάκτορα του Ουέστμινστερ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η Σκωτία «αποχαιρετά» τη βασίλισσα Ελισάβετ – Η σορός θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη
(AP Photo/Scott Heppell)
Η Σκωτία «αποχαιρετά» τη βασίλισσα Ελισάβετ – Η σορός θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη
(Peter Byrne/Pool Photo via AP)
Η Σκωτία «αποχαιρετά» τη βασίλισσα Ελισάβετ – Η σορός θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη
(Phil Noble/pool photo via AP)
Η Σκωτία «αποχαιρετά» τη βασίλισσα Ελισάβετ – Η σορός θα μεταφερθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη
(Peter Byrne/Pool Photo via AP)

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη, Νατάσα Καντζάβελου

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος