Βρετανία: Λάθος και αστοχία της κυβέρνησης η καθυστέρηση για το πρώτο lockdown αναφέρει έκθεση βουλευτών

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει το πρώτο lockdown ήταν ένα «σοβαρό λάθος» και μέρος μιας από τις «μεγαλύτερες αστοχίες στην υγεία που γνώρισε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο», σύμφωνα με μια έκθεση καταπέλτη βουλευτών για την Covid.

Οι Βρετανοί βουλευτές καταδικάζουν τις πρώιμες πολιτικές πανδημίας και την προσέγγιση που απέβη μοιραία για εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Η έρευνα των κοινοβουλευτικών επιτροπών επέκρινε υπουργούς-ακόμη και επιστημονικούς συμβούλους-που περίμεναν πάρα πολύ για να υιοθετήσουν ολοκληρωμένα μέτρα παραμονής στο σπίτι στις αρχές του 2020, αντίθετα με την πρακτική που υιοθετήθηκε αλλού στον κόσμο.

Αυτό σήμαινε ότι «η ανοσία της αγέλης από μόλυνση» ήταν «αναπόφευκτη», ανέφερε η κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας μαζί με την επιτροπή υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Σε κοινή δήλωση, οι βουλευτές των Συντηρητικών Γκρεγκ Κλαρκ και Τζέρεμι Χαντ, οι οποίοι προεδρεύουν των δύο επιτροπών, δήλωσαν: “Η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου (στην πανδημία) έχει συνδυάσει κάποια μεγάλα επιτεύγματα με μερικά μεγάλα λάθη. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε και από τα δύο για να διασφαλίσουμε ότι αποδίδουμε όσο καλύτερα μπορούμε στο υπόλοιπο της πανδημίας και στο μέλλον”.

Οι δύο προεδρεύοντες  συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση αν και “πήρε σοβαρά τις επιστημονικές συμβουλές”, θα έπρεπε να μην καθυστερήσει το lockdown και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Νότια Κορέα που “έδειξαν ότι ήταν δυνατή μια διαφορετική προσέγγιση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος