Με ομιλία του Υπουργού Μέσης Ανατολής Χάμις Φάλκονερ ξεκίνησε η τριήμερη διάσκεψη του Wilton Park για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που συνδιοργανώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο.
Ανταπόκριση από Λονδίνο
Ο Βρετανός υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την ειρηνευτική συμφωνία μετά από δύο χρόνια σύγκρουσης και δεσμεύτηκε ότι το Λονδίνο θα έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, στηρίζοντας ένα παλαιστινιακά καθοδηγούμενο σχέδιο ανάκαμψης. Έκανε λόγο για άμεσες ανάγκες – εκκαθάριση ερειπίων, ανακατασκευή σπιτιών, αποκατάσταση υγείας και εκπαίδευσης – αλλά και για μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, με κινητοποίηση όχι μόνο κρατικών δωρητών αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Στο μήνυμά του τόνισε ότι η Γάζα «έχει πραγματικό οικονομικό δυναμικό», ενώ έθεσε και τον στρατηγικό στόχο της επανασύνδεσης Γάζας και Δυτικής Όχθης, ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο λύσης δύο κρατών.
Η διάσκεψη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, υπό το λεγόμενο Wilton Park Protocol, πράγμα που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις δεν καταγράφονται επίσημα και δεν αποδίδονται ονομαστικά. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτική λίστα συμμετεχόντων, αν και σύμφωνα με βρετανικές πηγές μετέχουν ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, διεθνείς θεσμοί και επενδυτικά ταμεία. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί μόνο ένα «pool clip» από τις δηλώσεις του Φάλκονερ.
Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της στο μεταπολεμικό σχέδιο, με έμφαση στην ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και τον αποκλεισμό της Χαμάς από οποιαδήποτε μελλοντική διακυβέρνηση. Δημοσιογραφικές εκτιμήσεις σημειώνουν ότι η επιτυχία της διάσκεψης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα εξασφαλιστούν κεφάλαια από χώρες του Κόλπου, αλλά και από τη συνέχιση μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποτρέψει νέα ανάφλεξη στο μέλλον.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος