Βρετανία: Καθησυχαστικός ο Τζόνσον παρά τους φόβους για υψηλότερο πληθωρισμό – Συνεχίζονται οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων

Λονδίνο, Ανταπόκριση : Νατάσα Καντζάβελου

Μπορεί  ο Bρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις εκκλήσεις για προτεραιότητα των εργαζομένων  στους κρίσιμους τομείς στα πρατήρια καυσίμων , ο βιομηχανικός κλάδος προειδοποιεί ότι τα πρατήρια βενζίνης θα αντιμετωπίζουν προβλήματα  τουλάχιστον για ένα μήνα, ίσως ως και τα Χριστούγεννα, ακόμη και αν σταματήσει ο πανικός στην αγορά.  Τις επόμενες ημέρες άνδρες του  στρατού αναλαμβάνουν την οδήγηση βυτιοφόρων για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων. Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι η κατάσταση «αρχίζει να βελτιώνεται»   και η αγορά «σταθεροποιείται».

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι το 16% όλων των πρατηρίων καυσίμων τροφοδοτείται πλήρως με καύσιμα, έναντι του 10% που ήταν το Σαββατοκύριακο και ότι το 40% των σταθμών βενζίνης εφοδιάζονται πλήρως

Η Ένωση Λιανοπωλητών Βενζίνης (PRA)  που αντιπροσωπεύει σχεδόν 5.500 από τους 8.000 σταθμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε ότι περίπου το 37% των τοποθεσιών της είχαν ξεμείνει από καύσιμα σε σύγκριση με τα δύο τρίτα που ήταν την Κυριακή. Αυτό το ποσοστό των πρατηρίων, είναι πιθανό να βελτιωθεί τις επόμενες 24 ώρες.

Η λίρα όπως ήταν αναμενόμενο έκανε «βουτιά» στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κρίση καυσίμων που σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδηγήσει σε απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης ταυτόχρονα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 1,2 % στα 1,353 δολάρια, η μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας έναντι του δολαρίου φέτος και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι  ο πανικός  στην  αγορά βενζίνης τις τελευταίες ημέρες ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού που απειλούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του Covid.

ο Shreyas Gopal, στρατηγικός νομισματικός παράγοντας της Deutsche Bank  εκτίμησε ότι, ακόμη και αν σταματήσει ο πανικός στην αγορά καυσίμων μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως περιμένουν η κυβέρνηση και η βιομηχανία, τα πιο διαρθρωτικά προβλήματα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν, δήλωσε.

Μεγάλες ουρές και πάλι σήμερα το πρωί έξω από πρατήρια καυσίμων στο Λονδίνο
Στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας επιγραφές προειδοποιούν πως σε μερικά πρατήρια δεν υπάρχουν διαθέσιμα καύσιμα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Ρόιτερς.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι ελλείψεις καυσίμων σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να καλύπτονται, αφού οι αγορές πανικού των αυτοκινητιστών άδειασαν τις αντλίες σε μεγάλες πόλεις.
Ωστόσο δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είδαν μεγάλες ουρές έξω από πρατήρια καυσίμων στις 06:00 στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Μ25 γύρω από το Λονδίνο καθώς και σε σημεία στο βόρειο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος