Βρετανία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για απέλαση και δια βίου απαγόρευση εισόδου παράτυπων μεταναστών

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης «θα ανακτηθεί ο έλγχος των συνόρων μια για πάντα»

Ένας νέος νόμος θα επιβάλλει στην υπουργό Εσωτερικών την υποχρέωση να απομακρύνει όποιον εισέρχεται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί σήμερα θα αποτρέψει επίσης όσους φτάνουν παράνομα από το να ζητήσουν άσυλο ή να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον, ως μέρος των προσπαθειών να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στις διαβάσεις της Μάγχης.
 Οι Times αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αγοράσει δύο πρώην βάσεις της RAF στο Λίνκονσιρ και στο ‘Εσσεξ που θα μπορούσαν να στεγάσουν χιλιάδες μετανάστες πριν από την απομάκρυνσή τους, είτε στην πατρίδα τους, είτε σε τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα.  Επικαλείται κυβερνητικές πηγές που παραδέχονται ότι δεν μπορούν να πουν εάν οι προτάσεις είναι «σίγουρα σύμφωνες» με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – και αναμένουν νομική αμφισβήτηση.
 Η Daily Telegraph αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που εισάγει τα μέτρα θα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με τη Σύμβαση , αν και οι υπουργοί πιστεύουν ότι το κάνουν.  Λέει ότι η υπουργός Εσωτερικών, υποσχόμενη ότι θα υπερβεί τα όρια του διεθνούς δικαίου. αμφισβητεί ευθέως τους Ευρωπαίους δικαστές.  Η εφημερίδα προσθέτει ότι η νομοθεσία θα δώσει στη Σουέλα Μπράβερμαν εξουσίες για να αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές δικαστικές εντολές, όπως αυτή που το περασμένο καλοκαίρι εμπόδισε την πρώτη πτήση απέλασης μεταναστών της Μάγχης στη Ρουάντα. «Θα ωθήσουμε τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα άκρα», γράφει ο τίτλος της Daily Mail, η οποία λέει ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί βιαστικά στη Βουλή και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι. 

Γράφοντας στη Sun, ο Ρίσι Σουνάκ λέει ότι « θα ανακτηθεί ο έλγχος των συνόρων μια για πάντα», ενώ η υπουργός Εσωτερικών λέει στην Daily Express ότι η κυβέρνηση «το οφείλει στον βρετανικό λαό» να λύσει το ζήτημα.
 Στην εφημερίδα επισημαίνεται ότι ορισμένοι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι τα μέτρα είναι «ανέφικτα» επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει την ικανότητα να κρατήσει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μπορεί να δυσκολεύεται να βρει χώρες για να τους λάβει όταν απομακρυνθούν.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι εισήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης πέρυσι, από περίπου 300 το 2018, με αποτέλεσμα να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος