Βρετανία: «Καίνε» Σούνακ και Τζόνσον τα ημερολόγια Βάλανς για την Covid-19 – «Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν»

Η έρευνα για την Covid-19 συνεχίστηκε τη Δευτέρα, με τον πρώην επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο Sir Patrick Vallance να δίνει στοιχεία για την απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία.

Οι εγγραφές στο ημερολόγιο του κορυφαίου επιστήμονα παρουσιάστηκαν στην έρευνα καθώς ο Vallance περιέγραψε ότι είχε να κάνει με τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που παρουσίασε ο Vallance είναι ότι ο ο τότε πρωθυπουργός ήταν «ξεκάθαρα μπερδεμένος» για ότι επιστημονικό γύρω από την Covid.

Ο Τζόνσον φαίνεται μερικές φορές να δυσκολευόταν να διατηρήσει επιστημονικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σε κάποιο σημείο αναρωτήθηκε εάν ο Covid εξαπλώνεται «λόγω του μεγάλου ελεύθερου έθνους που είμαστε».

Μια από τις εγγραφές στο ημερολόγιο του Vallance από τις 4 Μαΐου 2020 έλεγε: «Αργά το απόγευμα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τα σχολεία. Θεέ μου, αυτό είναι περίπλοκο. Τα μοντέλα δεν θα δώσουν την απάντηση. Ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρα μπερδεμένος».

Άλλη καταχώριση στο ημερολόγιο του Vallance υπογραμμίζει πώς ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να αφήσει τον ιό να εξαπλωθεί, ενώ ο ανώτερος σύμβουλος του, Dominic Cummings (DC), είπε ότι ο Rishi Sunak, τότε υπουργός οικονομικών, θεωρούσε επίσης, ότι ήταν «εντάξει» να αφήσει τους ανθρώπους «απλώς να πεθάνουν».

Η επιτροπή της έρευνας άκουσε επίσης ότι ο Vallance έγραψε ότι «έχουμε έναν αδύναμο αναποφάσιστο πρωθυπουργό» και περιέγραψε τον δεξιό Τύπο ως «ένοχο» στη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα Covid.

Όταν ο Ρίσι Σούνακ ήταν υπ. Οικονομικών  

Ο Patrick Vallance κατηγόρησε τότε το Υπουργείο Οικονομικών για «αγνό δογματισμό».

Σε σχόλια που γράφτηκαν τον Οκτώβριο του 2021 – τα οποία ο Vallance είπε ότι έγιναν πιθανότατα αργά το βράδυ με «απογοήτευση» – ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης είπε ότι υπήρχε έλλειψη διαφάνειας στην ανάλυση των επιπτώσεων του Covid στην οικονομία.

Το απόσπασμα έλεγε: «Οικονομικές προβλέψεις. HMT (το Υπουργείο Οικονομικών) λέει ότι η οικονομία σχεδόν επανήλθε στο κανονικό και το Σχέδιο Β θα κοστίσει 18 δισεκατομμύρια λίρες.

«Καμία απόδειξη, καμία διαφάνεια, καθαρό δόγμα και λάθος σε όλη τη διάρκεια».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια, ο Vallance είπε: «Πίστευα ότι υπήρχε έλλειψη διαφάνειας από την οικονομική πλευρά και ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι μοντελοποίηση είχε γίνει και ποια ήταν η συμβολή σε διάφορους ισχυρισμούς και σχόλια που έγιναν».

Ο τότε υπουργός οικονομικών Ρίσι Σούνακ φέρεται να πρότεινε τότε, ότι «το παν είναι η διαχείρηση των επιστημόνων και όχι η διαχείριση του ιού».

Ο Sunak βρισκόταν πίσω από το πρόγραμμα Eat Out To Help Out (Φαγητό Έξω για την Βοήθεια της Οικονομίας), το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 για να ανοίξει τα  εστιατόρια μετά το lockdown.

Ο Vallance είπε στην έρευνα τη Δευτέρα ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν την πολιτική μέχρι αυτή να ανακοινωθεί.

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος επέκρινε επίσης τον τότε υπουργό Υγείας Matt Hancock για τη συνήθεια του να λέει πράγματα για τα οποία «δεν είχε πραγματικά κάποια βάση, με πολύ ενθουσιασμό και πολύ νωρίς… χωρίς να έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και μετά να υποχρεώνεται να κάνει πίσω».

Ο Τζόνσον φαίνεται ότι ήταν και «σκεπτικός» για τον μακρύ Covid.

 «Δεν πίστευε πραγματικά ότι ήταν μεγάλο πρόβλημα», έγραψε ο Vallance στο ημερολόγιο του, προσθέτοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός «δεν ήθελε» να λάβει υπόψη του στοιχεία σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των λοιμώξεων από τον Covid.

Η έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος