Βρετανία: Η συντριπτική πλειοψηφία γονέων ανηλίκων μείωσαν την κατανάλωση ενέργειας για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια

Σύνοψη
  • Οι γονείς είναι διχασμένοι, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, αλλά ανησυχούν επίσης ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία των παιδιών τους και τη σχολική τους εργασία.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των γονέων του Ηνωμένου Βασιλείου με παιδιά κάτω των 18 ετών περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου λόγω των υψηλών λογαριασμών. 

Η έρευνα διεξήχθη από την Opinium έπειτα από ανάθεση της Parents For Future UK (Γονείς για το Μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία είναι η μεγαλύτερη ομάδα γονέων για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανταπόκριση, Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γονείς με τα χαμηλότερα εισοδήματα (κάτω των 20.000 λιρών) περικόπτουν περισσότερο τη χρήση ενέργειας κατά τους κρύους μήνες (82%). 

Οι γονείς είναι διχασμένοι, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, αλλά ανησυχούν επίσης ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία των παιδιών τους (75%) και τη σχολική τους εργασία (62%). 

Οι ανησυχίες αυτές υποστηρίζονται από μελέτες εμπειρογνωμόνων, με το Ινστιτούτο για την ισότητα στην υγεία του University College του Λονδίνου να περιγράφει το φάσμα των επιπτώσεων στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κρύα σπίτια ως πιθανή “ανθρωπιστική κρίση”.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, το Parents For Future UK καλεί τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να δεσμευτούν “για ένα ασφαλές και ακμάζον περιβάλλον για την επόμενη γενιά”. 

Χαμηλότεροι λογαριασμοί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η πλειοψηφία των γονέων στο Ηνωμένο Βασίλειο (56%) πιστεύει ότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είχαν θετικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία. Όταν ρωτήθηκαν τι θα μείωνε τους λογαριασμούς ενέργειας ταχύτερα, το 39% των γονέων απάντησαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αντίθεση με μόλις 12% που απάντησαν νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τη συνεχή υποστήριξη της κυβέρνησης για νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Opinium με έρευνα πεδίου από τις 21 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2024. Το δείγμα ήταν ένα εθνικά και πολιτικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 1008 γονέων του Ηνωμένου Βασιλείου με παιδιά κάτω των 18 ετών. 

Η οργάνωση “Γονείς για το Μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου” θέλει όλοι οι πολιτικοί να δεσμευτούν για τη διακοπή όλων των νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις κυβερνητικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μόνωση των σπιτιών, ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

“Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει τους γονείς και τα παιδιά τους από την κρίση του κόστους ζωής και αυτές είναι οι συνέπειες. Δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει άμεσα τους πολίτες από τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και θέλουμε να δούμε αυτό να αποτελεί προτεραιότητα από όλα τα κόμματα ενόψει των εκλογών, ώστε οι γονείς να μην αναγκάζονται να συνεχίσουν να επιλέγουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού για τα παιδιά τους”, δήλωσε ο Rowan Ryrie, συνιδρυτής του Parents For Future UK.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος