Βρετανία: Η Πένι Μόρντοντ διορίστηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Array

Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθειά της να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Πένι Μόρντοντ διορίστηκε εκ νέου σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, αξίωμα το οποίο κατείχε και επί των ημερών της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξάλλου, από τη θέση αυτή, η Πένι Μόρντοντ προήδρευσε της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και της ανακήρυξης του Καρόλου Γ’ ως νέου μονάρχη.

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέρεται να έχει «ευρεία απήχηση» στους κόλπους των Συντηρητικών, λόγω της ικανότητάς της να διατηρεί φιλίες με συναδέλφους της από διαφορετικές πτέρυγες των Τόρις. Άλλωστε, οριακά δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, όπου αναμετρήθηκαν τελικά η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σούνακ.

Ο Σούνακ διατήρησε στην ομάδα του τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης της Λιζ Τρας: τον Τζέρεμι Χαντ στο Οικονομικών, τον Τζέιμς Κλέβερλι στο Εξωτερικών, τη Σουέλα Μπράβερμαν στο Εσωτερικών και τον Μπεν Ουάλας στο Άμυνας. Επανέφερε ωστόσο, ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Δικαιοσύνης, τον στενό σύμμαχό του, τον Ντόμινικ Ράαμπ.

Η Σουέλα Μπράβερμαν επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γκραντ Σαπς μετακινείται στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας

Έπειτα από «διάλειμμα» μίας εβδομάδας, η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας επειδή παραβίασε τους «κανόνες ασφαλείας» αναφορικά με τον χειρισμό ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών, επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών, στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η Μπράβερμαν φέρεται ότι συγκρούστηκε με την Τρας για το μεταναστευτικό, με την πρώτη να επιθυμεί την τήρηση «σκληρής γραμμής». Είχε πει μάλιστα ότι ήθελε να δει αιτούντες άσυλο να στέλνονται στη Ρουάντα. Επισήμως, υπέβαλε την παραίτησή της αποδεχόμενη ότι «έκανε λάθος» επειδή χρησιμοποίησε το προσωπικό e-mail της για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Γεννημένη το 1980 στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου, η Μπράβερμαν σπούδασε νομικά στο Κέιμπριτζ και στη Σορβόννη και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015. Οι γονείς της, ινδικής καταγωγής, έφθασαν στη Βρετανία από την Κένυα και τον Μαυρίκιο. Η ίδια έχει ασπαστεί τον βουδισμό και είναι μητέρα δύο παιδιών. Είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, το καλοκαίρι, όμως αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας και στη συνέχεια στήριξε την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας.

Ο Γκραντ Σαπς, ο οποίος τη διαδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, θα μετακινηθεί στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας.

Ο βουλευτής Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος. Ο Ζαχάουι, 55 ετών, γεννήθηκε στο Ιράκ αλλά η οικογένειά του, που είναι κουρδικής καταγωγής, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), μετά την παραίτηση του ίδιου του Σούνακ από το αξίωμα αυτό.

Το 2000 ο Ζαχάουι ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας παρέμεινε εκτελεστικός διευθυντής μέχρι το 2010. Εξελέγη βουλευτής με το Συντηρητικό κόμμα το 2010. Στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας ήταν υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης, θέση την οποία πλέον αναλαμβάνει ο Όλιβερ Ντάουντεν.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι διορίστηκε εκ νέου σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και έγινε ο κορυφαίος συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ρίσι Σούνακ.

Η Κέμι Μπέιντενοκ, η οποία είχε διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος το καλοκαίρι, διορίστηκε υπουργός Εμπορίου από τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Η Μπέιντενοκ αναλαμβάνει επίσης το υπουργείο Ισότητας.

Υπουργός Πολιτισμού παραμένει η Μισέλ Ντόνελαν ενώ υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η Τερέζ Κόφι και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Μελ Στράιντ. Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει ο Κρις Χίτον-Χάρις και υπουργός Σκωτίας ο Άλιστερ Τζακ.

Ο πρώην υπουργός Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και ο Μάικλ Γκόουβ το υπουργείο Ίσων ευκαιριών και Κοινοτήτων, στη θέση του Σάιμον Κλαρκ ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα, αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Ρίσι Σούνακ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος