Σε πολιτική περιδίνηση η Βρετανία: Η διαδικασία για τη διαδοχή Τρας, τα φαβορί και τα σενάρια

Array

Με μια λιτή δήλωση διάρκειας 2 λεπτών, η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία των Συντηρητικών, εκκινώντας τη διαδικασία διαδοχής της στην πρωθυπουργία, έπειτα από μόλις 45 ημέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχτηκα από τα μέλη των Τόρις, γι’ αυτό παραιτούμαι» είπε η Τρας. Είχε προηγηθεί βαθιά κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μια μέρα πραγματικού χάους στο Ουέστμινστερ, με την παραίτηση ακόμα μίας υπουργού.

Τι προβλέπεται τις επόμενες μέρες

Μέχρι την Δευτέρα έχουν διορία οι υποψήφιοι να θέσουν υποψηφιότητα και από εκεί και πέρα για να γίνει ταχέως αυτή η διαδικασία, θα πρέπει ο καθένας να συμπληρώσει 100 υπογραφές βουλευτών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Όπως μετέδωσε από το Λονδίνο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη, αυτό περιορίζει πάρα πολύ τον αριθμό των υποψηφιοτήτων γιατί για να βγούνε τα νούμερα θα πρέπει μέχρι 3 άνθρωποι να μπουν στην εκλογική διαδικασία. Τα επικρατέστερα πρόσωπα είναι: Ο Μπόρις Τζόνσον, η Πένυ Μορντάντ και ο Ρίσι Σούνακ. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Βρετανική «θύελλα» μετά το Brexit

Στο στούντιο βρέθηκε και η προϊσταμένη των διεθνών ειδήσεων, Άννα Παπασωτηρίου, η οποία και ανέφερε ότι μετά το Brexit, ήρθε η παρακμή. Αθώο ή όχι το πρότζεκτ, το βέβαιο είναι ότι υποσχέθηκε ένα απόλυτα κυρίαρχο έθνος ικανό να διαμορφώνει την διεθνή πραγματικότητα, αλλά για την ώρα έχει αποδειχθεί αυταπάτη.

Η αξιοπιστία της Βρετανίας με ευθύνη των Μέι, Τζόνσον, πλέον και της Τρας, έχει κλονιστεί σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό. Και εδώ οι Τόρις έχουν ιστορική ευθύνη ως κυβερνών Κόμμα την κρίσιμη αυτή περίοδο, γιατί έκαναν τα πάντα για να αποδείξουν ότι εν τέλει το πρόβλημα της Βρετανίας δεν ήταν η συμμετοχή στην ΕΕ. Αλλά η επιλογή λάθος προσώπων, λαικιστών με προσωπικές φιλοδοξίες και χωρίς εθνικό όραμα να ηγηθούν της χώρας στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Οικονομική κρίση

Τη χαριστική βολή την έδωσε η ίδια η Τρας με έναν προϋπολογισμό που προκάλεσε τον διεθνή διασυρμό της χώρας, γιατί δεν εξασφάλιζε τα στοιχειώδη: πώς θα χρημοτοδοτηθεί η μείωση των δημοσίων εσόδων από τις φορολογικές περικοπές. Εκτός από την ιστορική πτώση της λίρας προκάλεσε και την πρωτόγνωρη παρέμβαση του ΔΝΤ για μία δυτική οικονομία αυτού του μεγέθους και με παράδοση στην χρηστή οικονομική διαχείριση.

Η διεθνής θέση

Το τελευταίο που χρειάζεται η Δύση εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία είναι μία Βρετανία, ταπεινωμένη, με λαβωμένο πολιτικό γόητρο. Γιατί αν μη τι άλλο το Κρεμλίνο αντλεί ικανοποίηση βλέποντας τον ενεργειακό του πόλεμο να δοκιμάζει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οικονομίες. Αλλά το Λονδίνο εδώ και χρόνια δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ήταν πάντα προσανατολισμένο και στη σκιά της ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος